Servikal olgunlaştırma amacıyla intrapartum oksitosin veya prostaglandin E2 uygulamalarının maternal depresyon skorlaması ile postpartum erken dönemdeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of intrapartum administration of oxytocin or prostaglandin E2 for cervical ripening on maternal depression scoring in the early postpartum period
  1. Tez No: 831262
  2. Yazar: BUSE AYDIN KALYONCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: servikal olgunlaştırma, prostaglandin E2, dinoproston, sentetik oksitosin, postpartum depresyon, cervical ripening, prostaglandin E2, dinoprostone, synthetic oxytocin, postpartum depression
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, sentetik oksitosin veya prostaglandin E2 (dinoproston) ile servikal olgunlaştırma yapılmış hastalar iki grupta incelenerek; bu iki gruptaki hastaların postpartum erken dönemde doldurmuş oldukları Edinburgh Postnatal Depresyon Skalası(EPDS)'ndan elde edilen puanlarının retrospektif olarak kıyaslanarak bu iki yöntem arasında depresyon riski açısından fark olup olmadığını ortaya koymaktır. Böylelikle, servikal olgunlaştırma yapılması gereken hastalarda anne için daha iyi olacak bir yöntem seçilebilecektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 01.11.2020 - 22.11.2022 arasında doğum yapmış hastalar hastane sisteminden ve hasta dosyalarından retrospektif olarak taranarak doğum eylemi spontan olarak başlamamış, gebelik haftası 41 ve üzeri olan, sentetik oksitosin veya prostaglandin E2 ajanlarından sadece bir tanesi ile servikal olgunlaştırma yapılmış, postpartum 10. gününde rutin poliklinik muayenesine gelmiş ve EPDS formunu eksiksiz doldurmuş hastalar ile yapılmıştır. İçlerinden dışlama kriterlerini içeren hastalar çalışmadan dışlanarak ve dahil edilme kriterlerine uyan hastalar çalışmaya dahil edilerek toplam 83 hasta ile yapılmıştır. Bu hastalar servikal olgunlaştırma amacı ile uygulanan ilaçlara göre 2 gruba ayrılmıştır. İlk grup, servikal olgunlaştırma yöntemi olarak vajinal prostaglandin E2 kullanılan 43 hastadan oluşmuştur. İkinci grup ise servikal olgunlaştırma amacıyla sabit ve düşük dozda intravenöz sentetik oksitosin kullanılan 40 hastadan oluşmuştur. EPDS, pek çok farklı dilde çevirisi bulunan, gebelikte ve postpartum dönemde depresyon açısından risk durumunun taranmasına olanak sağlayan, güvenilirliği kanıtlanmış bir tarama aracıdır. EPDS tanı koymak için oluşturulmamıştır. Depresyon açısından riskli hastaları belirleyerek, gerekli durumda profesyonel destek almaları için yol göstericidir. Bulgular: Çalışmaya toplam 83 hasta dahil edilmiştir. Hastaların postpartum 10. gün rutin poliklinik kontrollerinde doldurdukları EPDS formlarından aldıkları puanlar Prostaglandin E2 ve sentetik oksitosin grupları arasında karşılaştırıldığında, gruplar arasında postpartum depresyon riski açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır(p>0,05). Sonuç: Doğum sonrası depresyon, azımsanamayacak kadar çok kadını en mutlu ve verimli olmaları beklenen dönemde etkilemektedir. Depresyondaki kadınların hayati fonksiyonları, yeni doğan bebekleriyle sağlıklı bağlanmaları ve çevresindeki insanlarla iletişimleri negatif yönde etkilenmektedir. Postpartum depresyona sebep olabilecek pek çok risk faktörü belirlenmiş olup, net olarak anlaşılamayan hatta bilmediğimiz diğer faktörlerin de etiyolojide yer alabileceği düşünülmektedir. Günlük kadın doğum pratiğinde sıklıkla servikal olgunlaştırma amacıyla kullanılan prostaglandin E2 ve sentetik oksitosin ajanlarının postpartum depresyon açısından risk faktörü oluşturup oluşturmadığını araştıran sayıca fazla çalışma olmamakla beraber, literatürde bu ilaçları postpartum depresyon açısından birbirleri ile kıyaslayan başka bir çalışma yoktur. Anne için daha iyi olacak bir servikal olgunlaştırma yöntemi seçilebilmesi adına bu alanda çok merkezli ve daha büyük örneklemi baz alan prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to compare the risk of depression between the two groups of patients who underwent cervical ripening with synthetic oxytocin or prostaglandin E2 (dinoprostone) based on the scores obtained from the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) which were filled out in the early postpartum period. Thus, a better method can be selected in patients who need cervical ripening. Material and Method: Our study was conducted with a total of 83 patients who gave birth between 01.11.2020 and 22.11.2022 at Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic. The patients included in the study were retrospectively scanned from the hospital system and patient files. The inclusion criteria were as follows: not achieving a spontaneous onset of labor at gestational age of 41 weeks or more, cervical ripening achieved with only synthetic oxytocin or prostaglandin E2, patients who came to their suggested routine outpatient clinic visit on the postpartum 10th day, and who completed filling the EPDS form. Patients who met the inclusion criteria were included in the study, while those who met the exclusion criteria were excluded. The patients were divided into 2 groups according to the medication used for cervical ripening. The first group consisted of 43 patients who underwent cervical ripening with vaginal prostaglandin E2. The second group consisted of 40 patients who underwent cervical ripening with fixed and low-dose intravenous synthetic oxytocin. EPDS is a screening tool, which is translated into many different languages, that allows the screening of the risk of depression during pregnancy and the postpartum period. EPDS is not designed for diagnosis, but it helps to identify the patients at risk for depression and directs clinicians to provide those patients the sufficient professional support they might need. Results: A total of 83 patients were included in the study. The scores obtained from the EPDS forms filled out by the patients during their routine outpatient clinic visits on the 10th day postpartum were compared between the prostaglandin E2 and synthetic oxytocin groups, no statistically significant difference was found between the groups in terms of postpartum depression risk (p>0.05). Conclusion: Postpartum depression affects a significant number of women during the period when they are expected to be the happiest and most productive. During this period, the vital functions of women with depression are negatively affected, including their healthy bonding with their newborns and their communication with the people around them, even though they should be in the most productive version of themselves. Many risk factors that can cause postpartum depression have been identified, and it is thought that other factors that are not clearly understood or even unknown may also play a role in etiology. Although there are not many studies investigating whether the commonly used agents prostaglandin E2 or synthetic oxytocin for cervical ripening in daily obstetric practice constitute a risk factor for postpartum depression, there is no other study comparing these two medications with each other in terms of postpartum depression. Multi-centered and multi-participant prospective studies are needed in this field to select a cervical ripening method that will be better for the mother.