10-12 yaş arası taekwondo sporcularında 12 haftalık antrenman programının bazı motorik özellikler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of the 12-week training program on some motorical properties for taekwondo athletes between 10-12 years
  1. Tez No: 831293
  2. Yazar: OĞUZCAN ÖZAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET ÖZAL, DOÇ. DR. İZZET İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik güç, fiziksel özellikler, motorik özellik, taekwondo, Anaerobic power, physical characteristics, motoric property, taekwondo
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu araştırmada, 10-12 yaş arası 20 taekwondo sporcusuna, 12 hafta boyunca dizayn edilen antrenman programı uygulandı. Seçilmiş olan motorik özellikler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Araştırmaya Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Gençlik ve Spor Kulübü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren taekwondo branşındaki, spor yaşları 1-3 yıl arası olan 10-12 yaş aralığında, 12'si kız, 8'i erkek n=20 olmak üzere taekwondo sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada sporcuların boy, vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesi değerleri yanı sıra, esneklik, durarak uzun atlama, çeviklik t testi, kuvvet, 5m ve 20 m sürat testi, dikey sıçrama değerleri tespit edilerek incelendi. Verilerin normal dağılıp dağılmadığını Kolmogrov–Smirnov Testi uygulanarak bakıldı. Sporcuların ön test ve son test verilerinin karşılaştırılması için parametrik testlerden Paired Simple T testi kullanıldı. Non-parametrik testler için ise“Wilcoxon Testi”kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç olarak; Sporculara uygulanan antrenman programının, fiziksel özellikler üzerinde boy uzunluğu, vücut ağırlığının artması, vücut yağ yüzdesinin azalması durarak uzun atlama ve dikey sıçrama verilerinde gelişme görülse de istatistiksel olarak farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
this study, a training program designed for 12 weeks was applied to 20 taekwondo athletes between the ages of 10-12. It was carried out to examine the effects on selected motoric properties. The taekwondo athletes, 12 girls and 8 boys, n=20, aged between 1-3 years, in the 10-12 age range, in the taekwondo branch, which continues its activities within the body of Ankara Yıldırım Beyazıt University (AYBU) Youth and Sports Club, participated in the research. has joined. In the study, the athletes' height, body weight and body fat percentage values, as well as flexibility, standing long jump, agility t test, strength, 5m and 20m speed test, vertical jump values were determined and examined. The Kolmogrov–Smirnov Test was used to determine whether the data were normally distributed. Paired Simple T test, one of the parametric tests, was used to compare the pretest and posttest data of the athletes.“Wilcoxon Test”was used for non-parametric tests. Statistical significance level was determined as p0.05). As a result; Although the training program applied to the athletes showed improvement in the long jump and vertical jump data, with the increase in height, body weight and decrease in body fat percentage on physical characteristics, there was no statistical difference.