Pediyatrik hastalarda preoperatif karbonhidrattan zengin sıvı verilmesinin gastrik volüm ve postoperatif bulantı kusma üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of preoperative carbohydrate-rich fluid administration on gastric volume and postoperative nausea and vomiting in pediatric patients
- Tez No: 831298
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN BİRBİÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Gastrik ultrasonografi, gastrik volüm, pediyatrik anestezi, postoperatif bulantı kusma, oral karbonhidrat, Gastric ultrasound, gastric volume, pediatric anesthesia, postoperative nausea vomiting, oral carbohydrate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Pediyatrik hastalarda preoperatif açlık stratejileri, uzun açlık süresinin neden olacağı olumsuz durumlardan kaçınmak ve uygunsuz açlık süresinin yol açacağı komplikasyonları önleme amacı taşır. Berrak sıvıların gastrik boşalma süresi partiküllü sıvılara göre daha hızlıdır. Berrak sıvıların gastrik boşalma süresini esas olarak kalori içeriği ve volüm belirlemektedir. Bu çalışmayla elma suyunun mide boşalma süresinin kalori içeriği nedeniyle sudan daha kısa olup olmadığının gastrik ultrasonografi ile araştırılması amaçlandı. Çalışmamızın sekonder amaçlarından biri gastrik volüm bulantı kusma ilişkisini değerlendirmekti. Çalışmaya çocuk cerrahisi tarafından elektif şartlarda operasyon planlanan, dahil edilme kriterlerine uyan ve yaşları 4-18 arasında değişen toplam 70 pediyatrik hasta dahil edildi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Su grubuna (n=35) ve elma suyu grubuna (n=35) cerrahi operasyondan 2 saat önce oral yoldan 5ml kg-1 su ve elma suyu verildi. Hastalara gastrik ultrasonografi ile volüm ölçümü 6 saatlik açlık sonrası (bazal değer), su veya elma suyu içtikten 1 saat ve 2 saat sonra yapıldı. Perlas skoruna göre aspirasyon riski belirlendi. Bazal volüm değerine göre her iki pozisyonda yapılan ölçümlerde, su ve elma suyunun 1 saat veya 2 saat sonrasında rezidüel gastrik volümü azaltma konusunda birbirine üstünlüğü olmadığını gördük. RLD pozisyon ölçümlerinde preoperatif 5ml kg-1 karbonhidrattan zengin sıvı verilmesinin 2. saat rezidüel gastrik volümü azalttığını gösterdik. Bazal gastrik volüm değerinin yüksek olması veya Perlas skoru 0 oranının düşük olmasını postoperatif kusma ile ilişkili bulduk. Cerrahi süresinin uzamasıyla kusma oranının artışını ilişkili bulduk. Berrak sıvıların anesteziden 1 saat önce verilmesiyle 2 saat önce verilmesinin gastrik volüm açısından anlamlı bir farka neden olmadığını gösterdik.
Özet (Çeviri)
Preoperative fasting strategies in pediatric patients aim to avoid adverse situations caused by long fasting period and to prevent complications caused by inappropriate fasting period. Clear liquids have a shorter gastric emptying time than particulate liquids. Caloric content and volume determine the gastric emptying time of clear liquids. In this study, it has been determined that gastric emptying time for apple juice is shorter than water due to the caloric content of gastric emptying time. It was aimed to investigate whether it is short or not by gastric ultrasonography. One of the secondary aims of our study was to evaluate the relationship between gastric volume and nausea and vomiting. A total of 70 pediatric patients aged 4-18, who were planned to be operated under elective conditions by the pediatric surgeon, and who met the inclusion criteria, were included in the study. Patients were randomly assigned into two groups. The water group (n=35) and apple juice group (n=35) were given 5ml kg-1 water orally 2 hours before the surgery. Volume measurements were made by gastric ultrasonography after 6 hours of fasting (baseline value), 1 hour and 2 hours after drinking water or apple juice. Aspiration risk was determined according to the Perlas score. In the measurements made in both positions according to the basal volume value, water and apple juice were found to decrease the residual gastric volume after 1 hour or 2 hours. In RLD position measurements, preoperative administration of 5ml kg-1 carbohydrate-rich fluid reduces the residual gastric volume at the 2nd hour. A high baseline gastric volume or a low Perlas score of 0 was associated with postoperative vomiting. Prolongation of surgical procedure increases the rate of vomiting. We showed that administration of clear fluids 1 hour before and 2 hours before anesthesia did not cause a significant difference in gastric volume.