Pediyatrik hastalarda preoperatif non-farmakolojik anksiyoliz: Eski yöntem yenisine karşı
Preoperative non-pharmacological anxiolysis in pediatric patients: The old ways against new
  1. Tez No: 857042
  2. Yazar: CENNET DOĞANAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SARGIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preoperatif anksiyete, kaygı, çocuk hasta, Preoperative anxiety, anxiety, pediatric patient
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Preoperatif ansiyete; gerginlik, sinirlilik, üzgünlük, mutsuzluk ve ağlama hissi gibi bir takım duygular ile karakterize olup çocuk hastalarda oldukça sık görülen bir durum olup, hem fizyolojik hem de psikolojik olarak olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir. Preoperatif anksiyeteyi azaltmak için non-farmakolojik yöntemler sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Çalışmamızda elektif operasyonlarda oyuncak aracılı dikkat dağıtma yöntemi ile tablet aracılı çizgi film izleme yönteminin preoperatif anksiyete üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Elektif şartlarda operasyon planlanan, bilgilendirilmiş gönüllü onamları alınan, 3-7 yaş arasındaki. ASA I-II 105 çocuk hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar rastgele 3 gruba ayrıldı. Grup I; kontrol grubu, Grup II; tablet grubu, Grup III; oyuncak grubu. Grup I; Rutinde olduğu gibi ebeveyn eşliğinde ve herhangi bir oyuncak yada tablet pc olmaksızın operasyona getirildi. Grup II; Tablet grubu; servisten itibaren operasyona girene kadar tablet pcde seçtiği çizgi film izletildi. Grup III; Oyuncak grubu, servisten itibaren operasyona girene kadar seçtiği bir oyuncağı oynadı. Hastaların aksiyeteleri Modifiye Yale Preoperatif Anksiyete Skalası (mYPAS) ile değerlendirildi. Preoperatif vizitte (ameliyat olacağı gün sabahı) (T0), ameliyathane girişinde (T1), operasyon odası girişinde (T2), operasyon odasında indüksiyondan önce (T3) ve postoperatif derlenme ünitesinde (T4) değerlendirildi. Tüm ölçümler standart olması açısından aynı kişi tarafından yapıldı. Ayrıca ebeveynlerin anksiyetesi de VAS skoru (0-10) ile değerlendirildi. Hastaların demografik verileri ebeveynlerden ve hasta dosyasından kaydedildi. Bulgular:. Gruplar arasında m-YPAS açısından istatiksel olarak T0 zamanında anlamlı fark bulunmamıştır (p=0.126). Oyuncak grubundaki çocukların m-YPAS değerleri ameliyathane girişinde (T1), operasyon odası girişinde (T2), operasyon odasında indüksiyondan önce (T3) ve postoperatif derlenme ünitesinde(T4) kontrol ve tablet grubuna göre anlamlı düşüktü. Sonuç: Non-farmakolojik premedikasyon yöntemlerinden olan oyuncak aracılı dikkat dağıtma yöntemi ile tablet aracılı çizgi film izleme yöntemi karşılaştırılmış olup; oyuncak aracılı dikkat dağıtma yönteminin preoperatif anksiyeteyi ve hastaneye yatış sonrası negatif davranış değişimlerini azaltmada daha etkin bir yöntem olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Preoperative anxiety; It is characterized by a number of emotions such as tension, irritability, sadness, unhappiness and crying, which is a very common condition in pediatric patients and can cause negative results both physiologically and psychologically. Non-pharmacological methods are frequently preferred to reduce preoperative anxiety. In our study, we aimed to evaluate the effects of toy-mediated distraction method and tablet-mediated cartoon viewing on preoperative anxiety in elective operations. Methods: A total of 105 ASA I-II pediatric patients aged 3-7 years, who were operated on under elective conditions and whose informed consent was obtained, were included in the study. The patients were randomly divided into 3 groups. Group I; control group, Group II; tablet group, Group III; toy group. Group I; as in the routine, he was brought to the operation with his parents and without any toys or tablet pc. Group II; Tablet group; from the service until the operation, the cartoon he chose was watched on the tablet pc. Group III; the toy group played a toy of their choice from service to operation. Anxiety of the patients was evaluated with the Modified Yale Preoperative Anxiety Scale (mYPAS). They were evaluated at the preoperative visit (morning on the day of surgery) (T0), at the operating room entrance (T1), at the operating room entrance (T2), before induction in the operating room (T3), and in the postoperative recovery unit (T4). All measurements were made by the same person to be standard. In addition, parents' anxiety was also evaluated with the VAS score (0-10). Demographic data of the patients were recorded from the parents and patient file. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of m-YPAS at t0 time (p=0.126). The m-YPAS values of the children in the toy group were significantly lower at the entrance to the operating room (T1), at the entrance of the operation room (T2), before the induction in the operating room (T3) and in the postoperative recovery unit (T4) compared to the control and tablet groups. Conclusion: The toy-mediated distraction method, which is one of the non-pharmacological premedication methods, and the tablet-mediated cartoon watching method were compared; It was determined that the toy-mediated distraction method is a more effective method in reducing preoperative anxiety and negative behavioral changes after hospitalization.