Foreign language effect on personal narratives and the role of gesture production
Kişisel anlatılar üzerinde yabancı dil etkisi ve jest üretmenin rolü
  1. Tez No: 831321
  2. Yazar: İBRAHİM AKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİLBE GÖKSUN YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Foreign language effect, second language, autobiographical narrative, gesture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Araştırmalar, Yabancı Dil Etkisi (FLE) adı verilen bir olguya göre, ikinci bir dil kullanmanın daha rasyonel kararlarla sonuçlandığını göstermiştir. Ancak altta yatan mekanizma tartışmaya açıktır. Bu çalışmada, anadili Türkçe ve ikinci dili İngilizce olan ikinci dil öğrenenlerin otobiyografik anlatılarında azalan duygusallık fenomenini inceledik. Ayrıca yabancı dil kullanmanın otobiyografik anlatıların fenomenolojik özellikleriyle (yeniden yaşama, imgeleme, duyma, önem) ilişkili olup olmadığını da araştırdık. Son olarak, çok modlu dil kullanımının bir parçası olan jest üretimi ile FLE arasındaki ilişkiyi ikinci dil öğrenenlerin otobiyografik anlatıları üzerinde görmeyi amaçladık. İngilizce yeterliliği yüksek olan, lisans öğrencilerinden (N = 37) veri topladık ve onlar 4 adet geçmişten kişisel anı anlatmalarını (2'si İngilizce, 2'si Türkçe) istedik. Sonuçlar, kişisel deneyimleri İngilizce anlatmanın daha fazla duygu uyandırdığını gösterdi; ancak dilin anlatıların fenomenolojik özellikleri üzerinde herhangi bir etkisi görülmemiştir. Üstelik ne toplam jest sıklığı ne de jest türleri duygusallıkla ilişkili bulunmamıştır. Son olarak Türkçede olumsuz kişisel deneyim anlatılırken yalnızca temsili jest kullanımının deneyimin yeniden yaşanmasıyla ilişkili olduğu ancak anlatıların diğer fenolojik özellikleriyle ilişkili olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, FLE'nin hafızanın kavramsal düzeyinde depolanan bilgilerle ilişkili olmayabileceğini ve ikinci dil yeterliliği yüksek olan bireylerin, duygulara yönelik ve otobiyografik anlatıların fenomenolojik özelliklerini deneyimlemek için jest kullanımından yardımına gerek duymadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Earlier research showed that using a second language results in more rational decisions, a phenomenon called the Foreign Language Effect (FLE). The underlying mechanism is open to discussion. This study examined the decreased emotionality account in autobiographical narratives of second language learners whose native language is Turkish, and second language is English. We also investigated whether using a foreign language was related to phenomenological characteristics (reliving, imagery, hearing, importance) of the autobiographical narratives. Last, we aimed to see the relation between gesture production, as being part of the multimodal language use, and the FLE on second language learners' autobiographical narratives We collected data from undergraduate students (N = 37) who have high proficiency in English and asked them to narrate 4 past personal experiences (2 in English, 2 in Turkish). Results showed that narrating personal experiences in English evoked more emotions; however, there was no effect of language on the phenomenological characteristics of the narratives. Moreover, neither total gesture frequency nor gesture types were related to emotionality. Finally, only representational gesture use while narrating negative personal experience in Turkish was related to only reliving of the experience, but not to the other phenological characteristics of the narratives. These findings suggest that FLE may not be related to information stored at the conceptual level of the memory and individuals with high proficiency in a second language may not benefit from gesture production for emotions and to experience phenomenological characteristics of the autobiographical narratives.