Tekno-kapitalizm çağında amazon etkisi
The amazon effcet in the age of techno-capitalism
  1. Tez No: 831348
  2. Yazar: TAHA FURKAN ÖZBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AYDOĞAN BOSCHELE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Radio and Television, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Amazon, Amazonlaşma, E-ticaret, Dijitalleşme, Tekno-kapitalizm, Amazon, Amazonization, Digitalization, E-commerce, Techno-capitalism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışma, teknokapitalizm çağında bir vaka çalışması olarak ele alınan Amazon'un etkisini anlamak ve tartışmak için mevcut literatürü bir araya getirmektedir. Tüm yönleriyle bir teknoloji şirketi olarak Amozon'un büyüme stratejileri, işleyişi, toplumsal yapıyı ve endüstrileri dönüşüme uğratan etkileri açığa kavuşturulmaktadır. Bu çalışmanın sorunsalı, tekno-kapitalizm, dijital ekonomi, e-ticaret, lojistik, işçi hakları, sürdürülebilirlik ve toplumsal etki gibi geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Teknolojiyi bir güç olarak kullanan Amazon'un pazar dinamiklerini nasıl değiştirdiğini, rekabeti nasıl etkilediğini ve tüketici davranışlarını nasıl şekillendirdiği incelenmektedir. Amazon'un yerel perakende sektörüne etkisini, kültürel değişimleri ve şehir planlaması üzerindeki etkilerini incelemektedir. Amazon'un lojistik stratejilerini, depolama yöntemlerini, dağıtım ağını ve teslimat süreçlerini analiz etmektedir. Gelir dağılımı, istihdam, rekabet, işçi hakları, vergilendirme ve yerel işletmelerin durumu gibi konular ele alınarak, Amazon'un toplumsal ve ekonomik sisteme olan etkileri değerlendirmektedir. Çalışma, daha fazla araştırma yapılması ve politika yapıcıların, iş dünyasının ve toplumun Amazon'un etkileri konusunda daha bilinçli kararlar almasını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively examine and discuss the impact of Amazon, treated as a case study in the era of techno-capitalism, by synthesizing existing literature. It endeavors to elucidate Amazon's growth strategies, operational mechanisms, societal implications, and transformative effects on industries as a technology company in their entirety. The research problem of this study encompasses a broad spectrum, including techno-capitalism, the digital economy, e-commerce, logistics, labor rights, sustainability, and societal impact. It examines how Amazon, leveraging technology as a force, has altered market dynamics, influenced competition, and shaped consumer behaviors. The study investigates Amazon's impact on the local retail sector, cultural shifts, and its effects on urban planning. It also analyzes Amazon's logistics strategies, storage methods, distribution network, and delivery processes. The study assesses the societal and economic impacts of Amazon by addressing topics such as income distribution, employment, competition, labor rights, taxation, and the status of local businesses. It advocates for further research and aims to support policymakers, businesses, and society in making more informed decisions regarding the effects of Amazon.