COVID-19 sürecinde yetişkinlerin iyi oluş, şükran ve yaşamdaki anlamlarının incelenmesi
Examining adults' well-being, gratitude and meaning in life during COVID-19 process
  1. Tez No: 831786
  2. Yazar: NAGEHAN ELİF AKYAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İyi Oluş, Minnettarlık, Pozitif Psikoloji, Yaşamın Anlamı, Gratitude, Meaning of Life, Positive Psychology, Well-Being
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
COVID-19 pandemisi ile birlikte Türkiye de olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldı. Uygulanan tedbirler ve olağanüstü ölüm sayılarıyla anormal bir yaşantı gözlendi. Bu bağlamda pandemi sürecinde bireyler incelenmiş ve literatürde patoloji temelli bakış açısı dışında yapılmış araştırmaların azlığı sebebiyle pozitif psikoloji çerçevesinde bir inceleme yapma gereği görülmüştür. Bu bağlamda Türkiye genelinde farklı illerden 1652 kişiye PERMA Ölçeği (Demirci vd., 2017), Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (Telef, 2013), Minnettarlık Ölçeği (Yüksel ve Oğuz Duran, 2012) ve Yaşamın Anlamı Ölçeği (Demirdağ ve Kalafat, 2018) uygulanmış ve bahsi geçen unsurlar ölçülmüştür. Bu unsurların hem birbirleriyle ilişkileri hem de farklı demografik değişkenlere göre gösterdikleri farklılaşmalar incelenmiştir. Sonuç olarak literatürle uyumlu şekilde iyi oluş, yaşamın anlamı ve minnetarlığın birbirleriyle pozitif ilişkileri olduğu; evlilik, çocuk sahibi olma, iyi bir gelire sahip olma gibi durumlarda hem PERMA modeli ve psikolojik iyi oluş hem de var olan anlamın yüksek olduğu gözlenmiştir. Gelir sahibi olmamak, bekâr olma, çocuk sahibi olmama gibi durumlarda ise bulunmaya çalışılan anlamın yüksek olduğu gözlenmiştir. Ayrıca kadınların iyi oluş ve minnettarlık konularında daha yüksek ortalamayla anlamlı bir farklılık ortaya koydukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In 2019, Turkey faced an extraordinary situation with the COVID-19 pandemic. In that process, an abnormal life was observed with the implementation measures and the number of deaths. In this context, individuals were examined during the pandemic process, but it was deemed necessary to conduct an examination within the framework of positive psychology due to the scarcity of research conducted outside of the pathology-based perspective. In this context, the PERMA Scale (Demirci et al., 2017), the Psychological Well-Being Scale (Telef, 2013), the Gratitude Scale (Yüksel & Oğuz Duran, 2012), and the Meaning of Life Scale (Demirdağ & Kalafat, 2018) were applied to 1652 people from different provinces across Turkey. As a result, in line with the literature, it was observed that well-being, gratitude, and meaning of life have positive relationships with each other. In cases such as marriage, having children, having a good income, both the PERMA model, psychological well-being and the existing meaning were high. In cases such as not having an income, being single or not having children, the meaning that was tried to be found was high. In addition, it was observed that women showed a significant difference with higher averages than men in terms of well-being and gratitude.