Çağdaş takıda bazı karışık metal uygulamalar ve deneysel tasarım süreci
Some mixed metal applications and experimental design process in contemporary jewelry
  1. Tez No: 832349
  2. Yazar: AYDAN KOMİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Karışık metal, çağdaş takı, renkli metaller, karma takılar, renkli takı, Mixed metal, contemporary jewelry, colored metals, mixed jewelry, colorful jewelry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: El Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Araştırmanın konusunu“Çağdaş Takıda Bazı Karışık Metal Uygulamalar ve Deneysel Tasarım Süreci”oluşturmaktadır. Araştırmanın temel amacı, karışık metal uygulamalarının günümüz çağdaş takı tasarımlarında nasıl yer bulduğu çerçevesinde bu alanda çalışmalar yapan sanatçıların takı koleksiyonlarını incelenmek ve özgün deneysel uygulamalar oluşturarak tematik bir koleksiyon hazırlamaktır. Araştırmanın birinci bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi ve konu ile ilgili araştırmalar başlıklarına yer verilmiştir. İkinci bölüm yöntemden oluşmaktadır. Bu kısımda araştırmanın modeli açıklanarak, araştırmayla ilgili yapılan veri toplama teknikleri, araştırmanın evren ve örneklemi, veri analiz teknikleri, kapsam ve sınırlılıklar ve varsayımlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise; Çağdaş Takıda Bazı Karışık Metal Uygulamalar konusu kapsamında genel bilgi verilerek kuyumculukta kullanılan araç ve gereçler açıklanmış olup; kasti örnekleme yöntemi ile seçilen 5 adet takı sanatçısının özgün tasarımlarından oluşan 10'ar adet takı tasarımı malzeme, teknikler, ölçü, renk ve tasarım özellikleri bakımından incelenip araştırmaya eklenmiş ve tasarımların Feldman metoduyla analizleri yapılmıştır. Dördüncü bölümde araştırmacıya ait olan 10 adet Özgün Deneysel Tasarım Çalışması üretim aşamaları, malzeme ve tasarım özellikleri bakımından ele alınıp çalışmaya eklenmiştir. Değerlendirme ve Sonuç bölümünde tasarımlarda kullanılan metallerin renk farklılıklarına rağmen bir arada kullanıldıklarında tasarımlara benzersiz bir dinamizm ve bitiş sağladığı, çağdaş takı tasarımında farklı özellikteki metalleri bir arada kullanarak sınırsız tasarım olanaklarının oluşturulabileceği görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the research is“Some Mixed Metal Applications and Experimental Design Process in Contemporary Jewelry”. The main purpose of the research is to examine the jewelry collections of artists working in this field within the framework of how mixed metal applications find a place in today's contemporary jewelry designs and to prepare a thematic collection by creating original experimental designs. In the first part of the research, the subject, purpose, importance of the study and research related to the subject are included. The second part consists of the method. In this section, the model of the research is explained, and the data collection techniques related to the research, the population and sample of the research, data analysis techniques, scope and limitations and assumptions are emphasized. In the third part, Within the scope of the subject of Some Mixed Metal Applications in Contemporary Jewelry, 10 jewelry designs, consisting of the original designs of 5 jewelry artists selected by deliberate sampling method, were examined in terms of material, techniques, size, color, and design features and added to the research, and the designs were analyzed with the Feldman method. In the fourth section, 10 Original Experimental Design Studies belonging to the researcher were discussed in terms of production stages, materials and design features and added to the study. In the Evaluation and Conclusion section, it was concluded that despite the color differences of the metals used in the designs, they provide a unique dynamism and finish to the designs when used together, and that unlimited design possibilities can be created by using metals of different characteristics together in contemporary jewelry design.