Suda çözümlenebilen akrilamid-CO-1-vinil-2-pirolidon kopolimerlerinin sentezi ve flokulasyon özelliklerinin incelenmesi
The Synthesis and investigation floculation properties of acrylamide-CO-1-vinly-2-pyrrolidon copolymers water soluble
- Tez No: 83273
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kopolimerizasyon, Flokulasyon, Jar Testi, Polimer Dozajı, Copolymerization, Flocculation, Jar Test, Polymer Dosage. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Bu çalışmada, poli (akrilamid-co-l-vinil-2-pirolidon) kopolimerlerini elde etmek için sulu ortamda 70 °C de 4,4'-azobis (4-siyanopentanoik asit) (ACPA-Na) disodyum tuzu suda çözünür katalizör olarak kullanılarak akrilamid (AAm) ve l-vinil-2-pirolidonun kopolimerizasyonu gerçekleştirildi. Suda çözünmeyen polimer oluşumu olan çapraz bağlanmayı önlemek için reaksiyon kanşımının pH'sı 7.0 üzerinde K2CO3 ilave edilmek suretiyle tutuldu. Tüm deneylerde yüksek molekül ağırlıklı kopolimerler elde etmek için ACPA-Na konsantrasyonu düşük tutuldu. Bu çalışmada elde edilen kopolimerler ve bazı ticari polimerler Tinkal Konsantresi ile birlikte flokulant olarak kullanıldı. Flokulasyon deneyleri Jar Testi ile yapıldı. Bu amaçla önce polimer dozajının (Konsantrasyon) flokulasyona etkisi belirlendi. Bu değer kopolimerler için 14.7 olarak bulundu ve tüm flokulasyon deneyleri bu konsantrasyonda gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlara göre bu çalışmada sentezlenen kopolimerler flokulant olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis and Investigation Floculation Properties of AcryIamide-co-l-vinyl-2- Pyrrolidon Copolymers Water Soluble In this work, the copolymerization of acrylamide (Aam) and l-vinyl-2- pyrrolidon (Vp) using disodium salt of 4,4'-azobis (4-cyanopentanoic acid) (ACPA-Na) as water soluble catalyst was carried out to yield poly (acrylamide-co-l-vinyl-2-pyrrolidon) in aqueous solution at 70 °C. The crosslinking of the polymer formation of water-insoluble polymer could be avoided by the addition of K2CO3 to raise the pH of the reaction mixture about 7.0. Low molar concentration of ACPA-Na was used to yield high molecular weight copolymers in all experiments. Polymers obtained in this study and some commercial polymers were used as flocculants to clear an aqueous solution of colloidal tinkal solids. Flocculation experiments were carried out by Jar Test. For this purpose, at first the effect of polymer concentration on flocculation was determined. This value for copolymers was found as 14,7 mg/1. and all flocculation experiments were carried out at this concentration. According to the results, copolymers synthesized in this work can used as flocculant.