Farklı kalsiyum kaynakları ve dozlarının patatesin (Solanum tuberosum L.) verim ve yumru kalitesi üzerine etkisi
The effect of different calcium sources and doses on the production and quality of potatoes
- Tez No: 832747
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Solanum tuberosum, kalsiyum, kuru madde, yumru verimi, cips rengi, Solanum tuberosum, calcium, dry matter, tuber yield, chips color
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, farklı kalsiyum kaynakları ve dozlarının patateste bitki gelişimi, verim ve kalite üzerine etkisini belirlemek amacıyla, 2020 yılında Niğde Merkeze bağlı Hasaköy Köy'ünde yürütülmüştür. Denemede, Jelly çeşidi kullanılmış, yumru dikimlerinde her bir parsel, 5.1 metre uzunluğunda 70 cm sıra arası ve 30 cm sıra üzeri aralıklı dört sıradan oluşmuştur. Deneme, farklı kalsiyum kaynakları (kalsiyum nitrat ve kalsiyum klorür) ana parsellere ve kalsiyum dozu uygulamaları (Ca0:0 kg/ha, Ca30:30 kg/ha, Ca60:60 kg/ha, Ca90:90 kg/ha, Ca120:120 kg/ha, Ca150:150 kg/ha) alt parsellere gelecek şekilde tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulup yürütülmüştür. Kalsiyum uygulamaları dikimden sonra 55. günde yapraklara püskürtme şeklinde uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, kalsiyum uygulamalarının ocak başına yumru sayısını değiştirmediği ancak ocak başına yumru verimini ve birinci sınıf yumru oranını arttırdığı; yüksek dozda kalsiyum uygulamalarının şekilsiz yumru oranını azalttığı ancak kuru madde ve nişasta oranını arttırdığı ortaya konmuştur. Çalışmamızda, kalsiyum dozu artışına bağlı olarak yumru verimi de artmış ve en yüksek yumru verimi 5627.2 kg/da ile 150 kg/ha kalsiyum uygulamasından elde edilmiştir. Yüksek dozda kalsiyum uygulamaları cips ve parmak patates renk kalitesini olumsuz etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of different calcium sources and doses on plant growth, yield, and quality traits in the Hasaköy village of Niğde province in 2020. In the experiment, Jelly variety was used, and in tuber plantings, each plot consisted of four rows with a length of 5.1 meters, 70 x 30 cm apart. The experimental design consisted of split plots in randomized blocks with three replicates. In the experiment, different calcium sources (calcium nitrate and calcium chloride) were placed in the main plots, and calcium dose applications (Ca0:0 kg/ha, Ca30:30 kg/ha, Ca60:60 kg/ha, Ca90:90 kg/ha, Ca120:120 kg/ha, Ca150:150 kg/ha) were placed in the sub-plots. Calcium was applied to the leaves by spraying on the 55th day after planting. As a result of the study, it was found that calcium application did not change the number of tubers per plant, but increased the tuber yield and first class tuber rate per plant. Moreover, application of high doses of calcium decreased the rate of secondary structure tuber, but increased the dry matter and starch rate. In our study, tuber yield increased depending on the increase in calcium dose and the highest tuber yield was obtained from 5627.2 kg/da and 150 kg/ha calcium application. High doses of calcium adversely affected the color quality of the chips and French fries.