Türk hukukunda yıllık ücretli izin
Annual paid leave in Turkish law
- Tez No: 832762
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: 4857 Sayılı İş Kanunu, Dinlenme Hakkı, Yıllık İzin Ücreti, Yıllık Ücretli İzin Hakkı, Labor Law No. 4857, Right to Rest, Annual Leave Fee, Right to Annual Paid Leave
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışmamızın konusunu oluşturan yıllık izin hakkı anayasada düzenlenen dinlenme hakkının en önemli yansımasıdır. İşçi çalışma süresi boyunca hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatiller haricinde ücret kazanmak için iş görme edimini sürekli olarak devam ettirmekte; maddi ve manevi olarak yıpranmaktadır. Bu durum ise iş kazalarının artmasına neden olabilecektir. Ayrıca işçinin yılın bir kısmında dinlenmesi de en temel insani hakkıdır. Yıllık ücretli izin hakkının amacı işçinin ilgili kanunlarda öngörülen süreler boyunca çalışması karşılığında yine kanunda öngörülen süreler boyunca dinlenmesini sağlamaktır. İş hukukunun temel prensiplerinden bir tanesi de işçinin iş görme edimi karşılığında ücrete hak kazanmasıdır. Ancak yıllık ücretli izin bu temel prensibin istisnalarından biridir. Yıllık izin süresi boyunca işçi ücret kazanmaya ihtiyaç duymadan dinlenebilecek, ailesi ile vakit geçirebilecek ve sosyalleşebilecektir. Böylesine önemli ve anayasal karşılığı olan bir hakkın gerek işverene karşı gerekse de işçinin kendisine karşı korunması gerektiğinden 4857 sayılı İş Kanunu başta olmak üzere birçok kanunda işçi lehine emredici düzenlemeler ihdas edilmiştir. Çalışmamızda 4857 sayılı İş Kanunu ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği başta olmak üzere diğer kanunlar çerçevesinde yıllık ücretli izin hakkına ilişkin düzenlemeler belli bir usul gözetilerek incelenmiş; Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemesi kararları ile bu açıklamalarımız desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Constituting the main subject of our study, annual paid leave right is a significant right of rest constitutionally recognized to the employee. The employee constantly continues to work in order to receive a salary during the working period, except for weekends, national holidays and general holidays and they are worn out materially and morally. This situation may cause an increase in work accidents. Moreover it is the most basic human right of the employee to rest in a specific part of the year. The purpose of the right to annual paid leave is to allow the employee to rest for the periods prescribed by law in return for working for the periods prescribed by the relevant laws. One of the basic principles of labor law is that an employee is entitled to a salary in exchange for performing a job. But annual paid leave is one of the exceptions to this basic principle. During the annual leave period, the employee will be able to relax, spend time with their family and socialize without having to worry about receiving a salary. Since such an important and constitutional right should be protected both against the employer and against the employee, mandatory regulations have been created in favor of the employee in many laws, especially Labor Law No. 4857. The regulations on the right to annual paid leave within the framework of Labor Law No. 4857 and other laws, especially the Annual Paid Leave Regulation, were examined by following a certain procedure; our statements are also supported by the decisions of the Supreme Court of Appeals and the Regional Court of Justice.