Aile bütünlüğü olmayan ergenlerde algılanan sosyal destek düzeyi ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relatonship between perceived social support and life satisfaction in adolescents wihout family integrity
  1. Tez No: 832832
  2. Yazar: KAMİLE KOYUNCU DİKİLİTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SANBERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile bütünlüğü olmayan ergen, Algılanan Sosyal Destek, Yaşam Doyumu, Ergenlik, Adolescent without family integrity, Perceived Social Support, Life Satisfaction, Adolescence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma aile bütünlüğü olmayan ergenlerde aile, öğretmen ve arkadaşlardan algılanan sosyal destek düzeyleri ve yaşam doyumu düzeyleri arasında ilişkiyi incelemiştir. Araştırmanın çalışma grubu Hatay İli İskenderun ilçesinde lise öğrenimine devam eden 9.10.11 ve 12. Sınıfta okuyan 57 boşanma, 36 ayrı yaşama ve 22 ölüm nedeniyle aile bütünlüğü olmayan 115 ergenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak için Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) (Diener, 1985), Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (Yıldırım, 1997) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu kapsamda demografik değişkenlere göre katılımcıların yaşam doyumu ve algılanan sosyal destek düzeylerini karşılaştırmak için parametrik testlerden bağımsız örneklemlerde t testi ve tek yönlü varyans analizi, non-parametrik testlerden Kruskall-Wallis H Testi ve Mann-Whitney U Testi, yaşam doyumu ile algılanan sosyal destek arasındaki ilişkiyi incelemek için pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, yaşam doyumu üzerinde algılanan sosyal desteğin rolünü incelemek için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar aile bütünlüğü olmayan ergenlerin cinsiyet, yaş, anne ve baba eğitim durumu, anne çalışma durumu, ailenin parçalanma şekline göre algılanan sosyal destek ve yaşam doyumları arasında anlamlı bir ilişki yokken, babanın çalışma durumu ve gelir düzeyi ile yaşam doyumu ve aileden algılanan sosyal destek arasında anlamlı ilişki vardır. Aile bütünlüğü olmayan ergenlerin algılanan sosyal destek düzeyi ile yaşam doyumları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Yaşam doyumu üzerinde algılanan sosyal desteğin rolü istatistiksel olarak anlamlı ve yaşam doyumuna ait değişkenliğin %42'si algılanan sosyal destek tarafından açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between perceived social support levels from family, teachers and friends, and life satisfaction levels in adolescents without family integrity. The study group of the research consists of 115 adolescents who are attending high school in the district of Iskenderun in Hatay, in the 9.10.11 and 12th grades, with 57 divorces, 36 separate lives and 22 deaths with no family integrity. Life Satisfaction Scale (LDS) (Diener, 1985), Perceived Social Support Scale (Yıldırım, 1997) and Personal Information Form were used to collect data in the study. In this context, t-test and one-way analysis of variance in independent samples from parametric tests, Kruskall-Wallis H Test and Mann-Whitney U Test, which are non-parametric tests, to compare participants' life satisfaction and perceived social support levels according to demographic variables, and the relationship between life satisfaction and perceived social support. Pearson product-moment correlation analysis was used to examine the relationship, and multiple linear regression analysis was performed to examine the role of perceived social support on life satisfaction. The results of the study showed that there was no significant relationship between gender, age, mother and father education status, mother's employment status, perceived social support and life satisfaction of the adolescents without family integrity, while father's employment status and income level and life satisfaction and perceived family disintegration. There is a significant relationship between social support and social support. A positive and significant relationship was found between the perceived social support level and life satisfaction of adolescents without family integrity. The role of perceived social support on life satisfaction is statistically significant and 42% of the variability in life satisfaction is explained by perceived social support.