Ergenlerde akılcı olmayan inançlar ve duygu düzenleme becerilerinin affetme ile ilişkilerinin incelenmesi
The relationship between irrational beliefs and forgiveness: The intermediate role of cognitive emotion regulation strategies
- Tez No: 832836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Affetme, akılcı olmayan inançlar, duygu düzenleme, Forgiveness, irrational beliefs, emotion regulation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlerde akılcı olmayan inançlar ve duygu düzenleme becerilerinin affetme ile ilişkisini incelemek ve ilgili değişkenlerin affetmenin yordanmasındaki etki düzeylerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde bulunan beş farklı devlet lisesinde öğrenim gören 539 (%55) kız, 443 (%45) erkek olmak üzere toplam 982 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada ergenlerin affetmeleri Ergenler İçin Affetme Ölçeği (Asıcı & Karaca, 2018), akılcı olmayan inançları Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği – Ergen Formu (Türküm, Balkaya & Karaca, 2005) ve duygu düzenleme becerileri Duygu Düzenleme Ölçeği (Yurtsever, 2008; Aka, 2011) kullanılarak ölçülmüştür. Veriler IBM SPSS 26.0 (Statistical Package fort he Social Sciences version 26) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinden önce normallik ve doğrusallık sayıltılarını bozabilecek aykırı değerlere ve Mahalanobis uzaklık değerlerine bakılarak belirlenmiş ve uç değerler veri setinden çıkarılmıştır. Analizlerde parametrik tekniklerden olan Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi teknikleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda affetme ile akılcı olmayan inançlar ve duygu düzenlemenin alt boyutu olan bilişsel yeniden değerlendirme arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Affetme ile duygu düzenleme ölçeğinin alt boyutu olan bastırma arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bu araştırmada ele alınan akılcı olmayan inançlar ve duygu düzenlemenin alt boyutu olan bilişsel yeniden değerlendirme birlikte ergenlerde affetmenin %3'lük kısmını açıkladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between irrational beliefs, emotion regulation skills and forgiveness in adolescents, and to determine the level of influence of these variables in predicting forgiveness. The sample of study consist of a total of 982 high school students, of whom 539 (55%) are female and 443 (45%) are male, enrolled in five different public high schools in the Küçükçekmece district of İstanbul province during the 2022-2023 academic year. The research assessed adolescents forgiveness using the Forgiveness Scale for Adolescents (Asıcı & Karaca, 2018), their irrational beliefs using the Irrattional Beliefs Scale – Adolescents Form (Türküm, Balkaya & Karaca, 2005) and their emotion regulation skills using the Emotion Regulation Scale (Yurtsever, 2008; Aka, 2011). The data were analyzed using IBM SPSS 26.0 (Statistical Package fort he Social Sciences verion 26). Outliers that could violate the assumptions of normality and linearity were identified by examining the Mahalanobis distance values, and the outliers were removed from the dataset. Parametric techniques, such as Perarson's product-moment correlation coefficient and multiple linear regression analysis, were employed in the analyses. According to the results of the analyses, a significant positive relationship was found between forgiveness and irrational beliefs as well as the cognitive reappraisal subscale of emotion regulation. However, no significant relationship was found between forgiveness and the cognitive reappraisal subscale of emotion regulation, which were examined in this study, together accounted for 3% of forgiveness in asolescents.