Romantik aşktan kopma deneyimi: Yorumlayıcı fenomonolojik bir araştırma
Falling out of romantic love: Hermeneutic phenomenological analysis
  1. Tez No: 832943
  2. Yazar: MİHRİBAN KARADAĞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik aşktan kopma, yorumlayıcı, fenomenolojik, Freud, Lacan, psikanaliz, emek, Falling out of romantic love, : hermeneutic phenomenological analysis, Freud, Lacan, psychoanalysis, labor
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma, romantik aşktan kopma deneyimini yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemiyle inceleyen nitel bir araştırmadır. Araştırmaya romantik aşktan kopma deneyimini yaşantılamış Türkiye'nin farklı şehirlerinden evli olmayan 10 katılımcı ( 5 erkek, 5 kadın) dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak ise araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler ise MAXQDA programında analiz edildikten sonra temalar halinde sunulmuştur. Nitel analiz bulguları ise Freud'un ve Lacan'ın psikanalitik teorileri bağlamında yorumlayıcı bir okumaya tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda katılımcıların romantik aşktan kopma deneyimine ilişkin yaşantıları dört ayrı boyut temelinde on sekiz temada toplanmıştır. Deneyimin süreç boyutunda (1) kademeli düşüş, (2) değişim noktası, (3) geri dönüş yok temaları ortaya çıkmıştır. Deneyime eşlik eden duygu, düşünce, davranış ve algılara ilişkin bulgular ise (1) kayıp, (2), karşılıksız emek, (3) duygusal mücadele, (4), sorgulama/yapılandırma, (5) acı, (6) sorun olmamış sorunlar temaları altında toplanmıştır. Deneyimin anlam ve önemine ilişkin bulgular ise (1) zarar, (2) duygusal yıpranma, (3) inanç kaybı, (4) öğrenme ve (5) bir değişiklik olmaz adlı temalarda bir araya getirilmiştir. Katılımcıların deneyimin ardından gelecekteki olası aşk ilişkilerine ilişkin bulgular ise (1) anlamlı rastlantısal karşılaşma, (2) karşılıklı emek ve (3) aşk bir daha olmaz temalarında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a qualitative research that examines the experience of breaking up with romantic love with the interpretative phenomenological analysis method. Ten unmarried participants (5 men, 5 women) from different cities of Turkey who experienced the experience of breaking away from romantic love were included in the study. Semi-structured interview form and personal information form prepared by the researcher were used as data collection tools. The obtained data were presented in themes after being analyzed in the MAXQDA program. Qualitative analysis findings, on the other hand, were subjected to an interpretative reading in the context of Freud's and Lacan's psychoanalytic theories. As a result of the research, the experiences of the participants regarding the experience of falling out of romantic love were collected in eighteen themes on the basis of four different dimensions. The themes of (1) gradual decline in the process dimension of the experience, (2) point of change, and (3) no return have emerged. Findings related to feelings, thoughts, behaviors, and perceptions accompanying the experience are (1) loss, (2) unrequited labor, (3) emotional struggle, (4) questioning/structuring, (5) pain, (6) problems that were not a problem. grouped under themes. Findings on the meaning and importance of the experience were gathered under the themes of (1) harm, (2) emotional wear, (3) loss of faith, (4) learning, and (5) no change. The findings regarding the possible future love relationships of the participants after the experience were presented under the themes of (1) meaningful accidental encounter, (2) mutual effort, and (3) love will never happen again.