Çocuk sağlığı ve hastalıkları asistan ve uzman hekimlerinin meningokok enfeksiyonları ve meningokok aşıları hakkında farkındalıkları
Awareness of paediatric health and diseases assistantand specialist physicians about meningococcalinfections and meningococcal vaccines
- Tez No: 833377
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KARBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Meningokokksemi, Meningokokk aşıları, Meningococcaemia, Meningococcal vaccines
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman ve Asistan hekimlerinin meningokok aşılarına yaklaşımı ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman ve asistan hekimlerinin meningokok enfeksiyonları hakkında bilgi düzeylerini ve meningokok aşılarına karşı yaklaşımlarını değerlendirmek için 40 soruluk anket oluşturuldu. Yapılan bu anket çalışması ile ilgili 17/08/23 tarihli ve 130 sayılı kararına göre etik kurul onayı alındı (Ek-3). Anket verileri, 20 Ağustos 2023 ile 20 Ekim 2023 ayları arasındaki zaman diliminde, kamu ve özel hastanelerde çalışan ve gönüllü olan çocuk sağlığı ve hastalıkları asistan ve uzman hekimlerinden“Google form ve elektronik posta”ve“yüzyüze görüşme”usulü ile elde edildi. 40 sorudan oluşan anket EK2'de gösterildi. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ışığında katılımcıların meningokok hastalığı, hastalığın epidemiyolojisi hakkında yeterli güncel bilgiye sahip olmadıkları, uzman hekimlerin meningokok aşıları ile ilgili yeterli bilgilere sahip olsalar da, asistan hekimlerin bu konuda daha fazla eğitim alması ve kendilerini geliştirmeleri gerektiği kanısına varıldı. Çalışmanın sonuçları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman ve asistan hekimlerinin meningokok hastalığı ve meningokok aşıları ile ilgili farkındalıkları ve bilgi düzeyleri ile ilgili yorum yapılmasına yardımcı olsa da , katılımcıların 3 grupta farklı sayıda olması, yandal uzmanlık branşlarının bilinmemesi, takip ettikleri hasta çeşitliliğinin bilinmemesi, sağlam çocuk izlem ve pratiğinde yer alıp almadıklarının bilinmemesi çalışmanın sınırlayıcı kriterleri oldu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the approach to meningococcal vaccines and the level of knowledge of paediatricians and residents. Materials and Methods: A 40-question questionnaire was designed to evaluate the level of knowledge of paediatricians and residents about meningococcal infections and their attitudes towards meningococcal vaccines. Ethics committee approval was obtained for this survey study according to its decision dated 17/08/23 and numbered 130 (Appendix-1). Survey data were obtained by“Google form and electronic mail”and“face-to-face interviews”from volunteer pediatric health and diseases assistant and specialist physicians working in public and private hospitals between 20 August 2023 and 20 October 2023. The questionnaire consisting of 40 questions is shown in (Appendix 3). In the light of the findings obtained as a result of the study, it was concluded that the participants did not have sufficient up-to-date information about meningococcal disease and the epidemiology of the disease, and although the specialist physicians had sufficient knowledge about meningococcal vaccines, the assistant physicians should receive more training and improve themselves in this regard. Although the results of the study helped to comment on the awareness and knowledge levels of paediatricians and residents about meningococcal disease and meningococcal vaccines, the limiting criteria of the study were the different number of participants in the 3 groups, not knowing their minor speciality branches, not knowing the variety of patients they followed, and not knowing whether they were involved in the follow-up and practice of healthy children.