Çocuk sağlığı ve hastalıkları asistan ve uzman hekimlerinin meningokok aşılarına yaklaşımı ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of approach and knowledge levels of pediatrician for meningococcal vaccines
  1. Tez No: 524300
  2. Yazar: AHMET KAPAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME ERGEN DİBEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meningokok Aşıları, Bilgi Düzeyi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman ve Asistan Hekimleri, Meningococcal Vaccines, Knowledge Level, Pediatrician Specialists and Assistants
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmamızda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman ve Asistan hekimlerinin meningokok aşılarına yaklaşımı ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Çalışmalar ve Etik Kurul kararı ile Ocak - Haziran 2018 tarihlerinde ülkemiz genelinde 55'i Asistan Doktor ve 49'u Uzman Doktor olmak üzere 104 gönüllü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hekimine ulaşıldı. Profesör Dr, Doçent Dr, Doktor Öğretim Üyesi ve yan dal uzmanları çalışmaya alınmadı. Kesitsel nitelikte olan çalışmamızda anket yöntemi kullanıldı. 20 sorudan oluşan anketin istatistiksel verileri SPSS 19,0 programı ile elde edildi. Sonuçlara ait frekans ve yüzdelikler tablolarla gösterildi. Çalışmaya katılan hekimlerin yaşları, asistan ya da uzmanlık durumları ve çalışma süreleri; meningokok ile ilgili epidemiyolojik sorular; meningokok serotipleri, hastalık yapan serotipler; aşı tipleri, rapelleri, tedavi ve eradikasyonla ilgili sorular yönlendirildi. Hekimlerimizin prevelans ile ilgili soruları, gerçekte olan sayısal verilerin çok daha altında rakamlarla yanıtladığı görüldü. Aşı tipleri, kullanılan meningokok serotipleri, ülkemizde sık görülen serotipler ve meningokok aşı rapeli ile ilgili asistan ve uzman hekimlerimizin yeterli bilgi düzeyinde olduğunu tespit etmekle birlikte, genel olarak meningokok enfeksiyonunun ciddiyeti ve aşılama ile ilgili hekimlerimizin aşı önerme oranlarının istenenin çok altında kaldığı, bu konuda bilgilerinin güncellenmesi ve çocuk sağlığı ve hastalıkları açısından öneminin bir kez daha vurgulanması gerektiği sonucuna varıldı. Bu tip anket çalışmalarının konuyla ilgili katılımcıların dikkatinin çekilmesi, eksik yönlerinin tamamlaması, konu ile ilgili ciddiyetin farkındalığı hakkında önem taşıdığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the approach and the knowledge level of pediatric and pediatric assistant in meningococcal vaccines. Dumlupınar University Faculty of Medicine with the decision of the Clinical Studies and Ethics Committee, January - June 2018, throughout our country, 55 assistant doctors and 49 specialist, including 104 volunteer pediatrician was reached. Professor Dr, Associate Professor, Assistant Professor and minor staff were not included in the study. In our cross-sectional study, the survey method was used. The statistical data of the questionnaire consisting of 20 questions were obtained by SPSS 19.0 program. The frequency and percentages of the results are shown by tables. The ages of the physicians participating in the study, their assistantship or their expertise and working times; epidemiological questions about meningococcal; meningococcal serotypes, disease-causing serotypes; questions were asked about vaccine types, rapes, treatment and eradication. It was seen that our physicians answered questions about prevalence in numbers much lower than the actual numerical data. Although the vaccine types, meningococcal serotypes, serotypes and meningococcal vaccines in our country are found to have sufficient knowledge level, the severity of the meningococcal infection and the vaccination proposition rates of the physicians in the vaccination are very low. It was concluded that the importance of updating and its importance in terms of children's health and diseases should be emphasized once more. We think that this type of survey studies is important about attracting the attention of the participants, completing the deficiencies and awareness of the seriousness about the subject.