Design, prototype manufacturing and performance tests of mobile scale system for small bale machines
Küçük balya makinaları için mobil tartım sisteminin tasarımı, prototip imalatı ve performans testleri
  1. Tez No: 833487
  2. Yazar: BURAK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT BAYSEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük saman balya makinesi, Buğday hasatı, Mobil tartım sistemi, Yük hücresi, Ağırlık göstergesi, Small bale machines, Baler, Wheat straw, Mobile weighing system, Loadcell, Weighing indicator
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET KÜÇÜK BALYA MAKİNALARI İÇİN MOBİL TARTIM SİSTEMİNİN TASARIMI, PROTOTİP İMALATI VE PERFORMANS TESTLERİ ÖZKAN, Burak Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Danışman: Prof. Dr. Sedat BAYSEÇ Temmuz 2023 48 sayfa Bu çalışmada, özellikle buğday benzeri tarım ürünlerinin hasatı sonrası ortaya çıkan buğday samanlarının, tarlada düzenli bir şekilde paketlenmesini sağlayan küçük saman balya makinalarına entegre olabilen mobil tartım sistemi tasarımı, prototip imalatı ve performans testleri araştırılmıştır. Mobil tartım sistemi temel olarak, yük hücrelerine, ağırlık göstergesine ve küçük saman balyalarının ölçülerine uygun çelik konstrüksiyona sahiptir. Operatörün ağırlık göstergesinden görebileceği anlık tartım bilgisi sayesinde, küçük saman balya makinesinden çıkan ürünlerin standart olarak birbirine benzer ağırlıklarda olması, küçük saman balya makinesinin çalışma prensiplerine aykırı aşırı yükleri engelleyerek verimin artırılması ile zaman ve maddi kayıpların en alt düzeyde kontrol altında tutulması amaçlanmıştır. Tasarım ve çelik konstrüksüyon analizleri yapılılırken, ülkemizde aktif olarak kullanılmakta olan küçük saman balya makineleri incelenmiş ve büyük oranda tamamına uygun bir dizayn gerçekleştirilmiştir. Prototip imalat ile tarlada performans testleri incelenmiş ve ilgili testler kayıt altına alınmıştır. Çelik konstrüksüyonun olabildiğince hafif ama titreşim ve sarsıntılara dayanımının kuvvetli olması sağlanmıştır. 25 adet tartım testi gerçekleştirilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlara göre optimizasyon yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN, PROTOTYPE MANUFACTURING AND PERFORMANCE TESTS OF MOBILE SCALE SYSTEM FOR SMALL BALE MACHINES ÖZKAN, Burak M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Sedat BAYSEÇ July 2023 48 pages In this study, mobile weighing system design, prototype manufacturing and performance tests, which can be integrated into small straw balers that ensure regular packaging of wheat straw, especially after harvesting wheat-like agricultural products, were investigated. The mobile weighing system basically has load cells, a weight indicator and a steel construction suitable for the size of small straw bales. Thanks to the instant weighing information that the operator can see on the weight indicator, it is aimed that the products coming out of the small straw baler have similar weights as standard, that the efficiency of the small straw baler is prevented by preventing excessive loads, and that time and financial losses are kept under control at the lowest level. While analyzing the design and steel construction, the small straw balers that are actively used in our country were examined and a design suitable for most of them was realized. Performance tests in the field were examined with prototype manufacturing and related tests were recorded. It has been ensured that the steel construction is as light as possible but has a strong resistance to vibrations and vibrations. 25 weighing tests were carried out. Optimization was made according to the results obtained.