Fibromiyalji sendromunda yüz yüze ve internet tabanlı beden farkındalık tedavisinin etkilerinin karşılaştırılması
COMPARISON OF THE EFFECTS OF FACE-TO-FACE AND INTERNET-BASED BASIC BODY AWARENESS THERAPY IN FIBROMYALGIA SYNDROME
- Tez No: 833673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ERSÖZ HÜSEYİNSİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Fibromiyalji Sendromu, Fizyoterapi, Telerehabilitasyon, Fibromyalgia Syndrome, Pain, Physiotherapy, Telerehabilitation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş: Fibromiyalji sendromu (FMS) tanısı alan hastalarda farmakolojik olmayan tedaviler arasında yer alan Beden Farkındalık Tedavisi (BFT) giderek daha fazla ilgi görmektedir. BFT'nin internet tabanlı telerehabilitasyon ile uygulanması bu tedaviye ulaşımı kolaylaştırabilir. Ancak literatürde bu hastalara internet tabanlı telerehabilitasyon yöntemiyle verilen BFT'nin etkinliği hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır. Amaç: FMS tanısı alan hastalarda yüz yüze ve internet tabanlı telerehabilitasyon ile uygulanan BFT'nin etkilerini araştırmak ve karşılaştırmaktı. Yöntem: Çalışmaya dahil edilen FMS tanısı almış 51 hasta randomizasyonla, yüz yüze BFT, internet tabanlı BFT ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Yüz yüze BFT grubuna 8 hafta, haftada 2 gün, 60 dakika BFT eğitimi verilirken; internet tabanlı BFT grubuna aynı süre ve dozda BFT eğitimi çevrimiçi video konferans yöntemi ile verildi. BFT eğitimi bu gruplarda, hasta ile bire bir, fizyoterapist süpervizörlüğünde gerçekleştirildi. Kontrol grubu ise 8 haftalık bekleme listesine alındı. Hastalar tedaviden önce ve sonra değerlendirildi. Birincil değerlendirme ölçütleri Revize Fibromiyalji Anketi (RFEA), algometre ile ölçülen basınç ağrı eşiği, Vücut Bölgelerinin Farkındalık Tablosu (VFT), PostureScreen Mobile® (PSM) uygulaması olarak belirlendi. İkincil değerlendirme ölçütleri ise McGill Ağrı Ölçeği Kısa Formu (MAÖ-KF), inklinometre ile ölçülen gövde pozisyon hissi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, plazma fibrinojen ve haptoglobin düzeyi idi. Bulgular: Çalışma toplamda 41 hasta ile tamamlandı. Tedavi öncesinde, gruplar sosyodemografik ve klinik özellikler bakımından istatistiksel olarak benzerdi (p>0,05). Tedavi sonrasında yüz yüze BFT ve internet tabanlı BFT grubunda RFEA, basınç ağrı eşiği, VFT, PSM, MAÖ-KF, gövde pozisyon hissi , PUKİ, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, plazma fibrinojen ve haptoglobin düzeyi parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler görüldü (p0.05). Sonuçlar: FMS'li hastalarda yüz yüze ve internet tabanlı telerehabilitasyon ile uygulanan BFT'nin fonksiyonel yetersizlik, ağrı eşiği, vücut farkındalığı, postür, çok boyutlu ağrı, gövde pozisyon hissi, uyku kalitesi, yaşam kalitesi ve plazma fibrinojen ve haptoglobin düzeyi üzerine olumlu etkileri vardır ve etkileri benzerdir. FMS'de BFT'nin video konferans yöntemiyle uygulanabileceğine yönelik literatüre ilk sonuçları sunan bu klinik çalışma, tedaviye erişim kolaylığı sağlaması nedeniyle internet tabanlı telerehabilitasyon ile uygulanan BFT'nin yüz yüze BFT'ye iyi bir alternatif olabileceğini göstermiştir. Ekim 2023 , 122 sayfa.
Özet (Çeviri)
Introduction: Basic Body Awareness Therapy (BBAT), which is among the non-pharmacological treatments for patients with fibromyalgia syndrome (FMS), is receiving increasing attention. The application of BBAT with internet-based telerehabilitation may facilitate access to treatment. However, there is limited information in the literature about the effectiveness of BBAT given to these patients with internet-based telerehabilitation method. Objective: To compare and demonstrate the effects of BBAT applied face-to-face and with internet-based telerehabilitation in patients diagnosed with FMS. Methods: The 51 patients diagnosed with FMS included in the study were randomly divided into three groups as face-to-face BBAT, internet-based BBAT and control group. The face-to-face BBAT group received BBAT training for 8 weeks, 2 days a week, 60 minutes, while the internet-based BBAT group received the same duration and dose of BBAT training using online video conferencing software. The control group waited for eight weeks. Patients were evaluated before and after the treatment. The primary assessment measures were Fibromyalgia Impact Questionnaire Revised, (FIQR), pressure pain threshold measured by algometer, Awareness-Body-Chart (ABC), PostureScreen Mobile® (PSM) application. The secondary assessment measures were Short-Form McGill Pain Questionnaire (SF-MPQ), trunk position sense measured by inclinometer, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), SF-36 Quality of Life Scale, plasma fibrinogen and haptoglobin levels. xv Results: A total of 41 patients completed the study. Before treatment, the groups were statistically similar in terms of sociodemographic and clinical characteristics (p>0.05). After the treatment, the face-to-face BBAT and internet-based BBAT groups showed statistically significant improvements in FIQR, pressure pain threshold measured by algometer, ABC, PSM, SF-MPQ, trunk position sense measured by inclinometer, PSQI, SF-36 Quality of Life Scale, plasma fibrinogen and haptoglobin levels parameters (p0.05). Conclusion: BBAT applied face-to-face and with internet-based telerehabilitation have positive effects on RFIQ, functional disability, pain threshold, body awareness, posture, multidimensional pain, trunk position sense, sleep quality, quality of life, and plasma fibrinogen and haptoglobin levels in patients with FMS and the effects are similar. This clinical study, which presents the first results in the literature that BBAT can be applied with the video conferencing method in FMS, has shown that BBAT applied with internet-based telerehabilitation may be a good alternative to face-to-face BBAT due to the ease of access to treatment. October 2023, 122 pages.