Sanat piyasasında pazarlama ve çağdaş Türk sanat piyasası
Marketing in the art market and the contemporary Turkish art market
- Tez No: 833758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ALPER AKÇAY
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Pazarlama, Sanat Piyasası, Çağdaş Sanat, Art, Marketing, Art Market, Contemporary Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sanat piyasasının, pazarlama faaliyetleriyle ile olan işbirliği günümüzde oldukça önemli konular arasındadır. Sanat pazarlaması, sanat eserlerinin bir kar amacı gütmeyen sektör olan avangart sanat pazarı ile yakından ilişkili bir alandır. Günümüzde ise küreselleşen dünyada, çağdaş sanat piyasası hızla büyümekte ve birçok aktörü bünyesinde barındırmaktadır. Bu piyasada yer alan aktörler arasında sanatçılar, galeriler, müzayede evleri ve koleksiyoncular yer almaktadır. Çağdaş sanat ise, heterojenliği içerisinde birçok farklı türü barındıran bir sanat kategorisidir. Bu tür sanat eserleri, günümüz dünyasının sorunlarına, toplumsal ve politik meselelere, teknolojik gelişmelere, kültürel farklılıklara, sanatsal ve estetik deneyimlere odaklanmaktadır. Türkiye'de de çağdaş sanat, birçok farklı disiplinden sanatçıların ürettiği eserlerle kendini göstermektedir. Türkiye sanat piyasası da hem yerli hem de yabancı sanatçıların eserlerini barındıran, hızla büyüyen bir pazardır. Bu pazarda özellikle son yıllarda, Türkiye'deki çağdaş sanatın uluslararası alanda daha fazla tanınması ve beğeni toplamasıyla birlikte, sanat eserlerinin fiyatları da artmaktadır. Tarama modeli kullanılarak hazırlanan bu çalışma, günümüzde hem küresel sanat piyasasını etkileyen unsurları, aktörleri ve faaliyetlerini genel çerçevede incelemek hem de Türkiye'de sanat piyasasının gelişim sürecini, küresel unsurların Türk sanat piyasasına etkisini ve piyasanın bugünkü konumuna dair genel bir çerçeve sunmayı amaç edinmektedir.
Özet (Çeviri)
Collaboration between the art market and marketing activities is one of the most important issues today. Art marketing is a field closely related to the avant-garde art market, a nonprofit sector of artworks. Today, in the globalizing world, the contemporary art market is growing rapidly and includes many actors. Actors in this market include artists, galleries, auction houses and collectors. Contemporary art, on the other hand, is an art category that contains many different genres in its heterogeneity. Such works of art focus on the problems of today's world, social and political issues, technological developments, cultural differences, artistic and aesthetic experiences. Contemporary art in Turkey also manifests itself with works produced by artists from many different disciplines. The Turkish art market is also a rapidly growing market that hosts the works of both local and foreign artists. In this market, especially in recent years, with the increasing recognition and appreciation of contemporary art in Turkey in the international arena, the prices of works of art have been increasing. This study, which was prepared using the scanning model, aims to examine both the factors, actors and activities that affect the global art market in a general framework, and to present a general framework about the development process of the art market in Turkey, the impact of global elements on the Turkish art market and the current position of the market.