Sensörinöral işitme kayıplı işitme cihazı kullanan bireylerde geleneksel ve in-situ işitme ölçümünün işitme cihazı kullanımına etkisi
The effect of traditional audiometry and in-situ audiometry measurements on hearing aid use in individuals with sensorineural hearing loss
  1. Tez No: 833792
  2. Yazar: UMUT CAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DENİZHAN DİZDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: in-situ odyometri, işitme cihazı, saf ses odyometri, APHAP, in-situ audiometry, hearing aid, pure tone audiometry, APHAP
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: İşitme cihazı uygulamaları sırasında işitme cihazı kazanç hedefleri işitme eşiklerine göre yapılmaktadır. İn-situ işitme eşiği ölçümleri ise işitme eşiklerinin ek donanıma ihtiyaç olmadan hastanın kendi işitme cihazı üzerinden ölçülmesine imkan vermektedir. Çalışmamızın amacı geleneksel kabin odyometrisine kıyasla işitme cihazı uyarlaması için hastanın kendi cihazları üzerinden in-situ odyometrinin doğruluğunu ve bu doğruluğun işitme cihazı kullanım ve memnuniyetine etkisini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışma A&M marka RIC (receiver in the canal) işitme cihazını dome ile kullanan, sensörinöral tip işitme kayıplı 40-80 yaş arası 15 erkek 15 kadın birey olmak üzere toplam 30 birey dahil edilmiştir. Çalışma genel olarak 2 aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada hastalara geleneksel saf ses odyometri testi yapılmıştır. Yapılan saf ses odyometri sonuçlarına göre işitme cihazı fittingi ve 15. Gün sonrası APHAP anketi uygulanmıştır. Tüm hastalara ilk aşama sonrası kullanmakta oldukları işitme cihazları üzerinden in-situ eşik ölçümleri yapılmıştır. Yapılan in-situ odyometri sonuçlarına göre işitme cihazı fittingi ve 15. Gün sonrası APHAP anketi uygulanmıştır. İstatistiksel analiz kısmında ilk olarak geleneksel odyometri sonuçları ve in-situ odyometri sonuçları karşılaştırılmıştır. Daha sonrasında geleneksel odyometri sonrası APHAP ve in-situ odyometri sonrası APHAP karşılaştırılmıştır. Bulgular: Tüm katılımcıların (n=30; 15 erkek, 15 kadın) yaşları minimum 40, maksimum 79 olup yaş ortalaması 62,00've standart sapması 11,647'dir. İşitme cihazı kullanımındaki akustik parametrelerin dağılımı açık dome 9 kulak (%15,00), kapalı sleeve dome 10 kulak (%16,7), ventli sleeve dome 23 kulak (%38,3), çift power dome 6 kulak (%10,0), lale dome 12 kulak (%20,00) şeklindedir. Geleneksel Odyometri ile İn-situ Odyometri sonuçlarının arasındaki istatistiksel anlamlı farkları kıyaslanacak olursa en yüksek fark 4000Hz ve 6000Hz de, en düşük fark ise 500 Hz de elde edilmiştir. İstatistiksel olarak %95 güven aralığında Geleneksel odyometri tüm frekans eşikleri ile İn-situ odyometri tüm frekans eşikleri arasında anlamlı farklılık elde edilmemiştir. (p > 0,05) Tüm dome tipleri göz önünde bulundurulduğunda Geleneksel Odyometri APHAP skor ortalaması 36,83, minimum 29, maksimum 46; İn-situ Odyometri APHAP skor ortalaması 38,93, minimum 27, maksimum 50 elde edilmiştir. Özetle; Tüm dome tipleri göz önünde bulundurulduğunda Geleneksel Odyometri APHAP skorları ile İn-situ Odyometri APHAP skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiştir (p=0,000) Sonuç: Geleneksel odyometri ve in-situ odyometri sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur. İn-situ odyometri geleneksel odyometrinin yapılamadığı durumlarda tek başına işitme testi olarak kullanılabilecek potansiyelde doğruluk ile çalıştığı gözlenmiştir. Aynı zamanda İn-situ odyometri APHAP skorları geleneksel odyometri APHAP skorlarına göre daha yüksek elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: During hearing aid fitting, hearing aid gain targets are based on hearing thresholds. In-situ hearing threshold measurements allow hearing thresholds to be measured on the patient's own hearing aid without the need for additional equipment. The aim of our study was to investigate the accuracy of in-situ audiometry over the patient's own devices for hearing aid fitting compared to traditional booth audiometry and the effect of this accuracy on hearing aid use and satisfaction. Materials and Methods: A total of 30 individuals, 15 males and 15 females, aged 40-80 years with sensorineural hearing loss, wearing A&M brand RIC (receiver in the canal) hearing aids with dome, were included in the study. The study was generally carried out in 2 stages. In the first stage, traditional pure tone audiometry test was performed. According to the pure tone audiometry results, hearing aid fitting and APHAP questionnaire were applied after the 15th day. All patients underwent in-situ threshold measurements over the hearing aids they were using after the first stage. According to the in-situ audiometry results, hearing aid fitting and APHAP questionnaire after the 15th day were applied. In the statistical analysis section, traditional audiometry results and in-situ audiometry results were first compared. Then, APHAP after traditional audiometry and APHAP after in-situ audiometry were compared. Results: All participants (n=30; 15 males, 15 females) had a minimum age of 40 years and a maximum age of 79 years, with a mean age of 62.00 years and a standard deviation of 11.647 years. The distribution of acoustic parameters in hearing aid use was open dome 9 ears (15.00%), closed sleeve dome 10 ears (16.7%), sleeve dome with vent 23 ears (38.3%), double power dome 6 ears (10.0%), tulip dome 12 ears (20.00%). If the statistically significant differences between the results of Traditional Audiometry and In-situ Audiometry are compared, the highest difference was obtained at 4000Hz and 6000Hz and the lowest difference was obtained at 500 Hz. Statistically, at 95% confidence interval, there was no significant difference between all frequency thresholds of Traditional Audiometry and all frequency thresholds of In-situ Audiometry (p > 0.05). Considering all dome types, the mean Traditional Audiometry APHAP score was 36.83, minimum 29, maximum 46; the mean In-situ Audiometry APHAP score was 38.93, minimum 27, maximum 50. In summary, a statistically significant difference was obtained between Traditional Audiometry APHAP scores and In-situ Audiometry APHAP scores when all dome types were considered (p=0.000) Conclusion: There is no statistically significant difference between the results of traditional audiometry and in-situ audiometry. It was observed that in-situ audiometry has the potential to be used as a stand-alone hearing test in cases where conventional audiometry cannot be performed. At the same time, in-situ audiometry APHAP scores were higher than traditional audiometry APHAP scores.