Hepatoselüler kanser nedeniyle karaciğer nakli yapılan hastaların tümör dokularında kanser kök hücre yüzey belirteçlerinin araştırılması ve bu belirteçlerin prognoza etkisinin değerlendirilmesi
Investigation of cancer stem cell surface markers in tumor tissues of patients who underwent liver transplantation due to hepatocellular cancer and evaluation of the effect of these markers on prognosis
- Tez No: 833820
- Danışmanlar: PROF. HÜLYA ELLİDOKUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler kanser, kanser kök hücre, immünohistokimya, hedef tedavi, Hepatocellular cancer, cancer stem cell, immunohistochemistry, target therapy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Hepatoselüler kanser (HSK) dünya çapında ölüme neden olan en sık kanserlerdendir. Günümüzde en etkin tedavi seçenekleri, tümörsüz cerrahi sınır elde edecek şekilde karaciğer rezeksiyonu ya da seçilmiş olgularda karaciğer naklidir. Ancak bu tedavilere rağmen HSK rekürrensi sıktır. Güncel çalışmalar HSK rekürrensinde kanser kök hücrelerinin (KKH) sorumlu olabileceğini göstermektedir. Rekürrensten sorumlu olduğu düşünülen HSK kök hücre yüzey belirteçlerinin hedef alınması temelli tedavilerin, rekürrensi önleyebileceği öngörülmektedir. Bu çalışmada kliniğimizde HSK nedeniyle karaciğer nakli uygulanan hastalar incelendi. Çalışmaya uygun olan olguların patolojik preparatlarında, immünohistokimyasal yöntem ile HSK kök hücre yüzey belirteçlerinden CD44, CD47, CD90, CD13 ve EpCAM varlığı değerlendirildi. Bu belirteçlerin varlığı ile hastalık nüksü ve mortalite arasındaki ilişki araştırıldı.
Özet (Çeviri)
Hepatocellular carcinoma (HCC) is the leading cause of death worldwide. Currently, the most effective treatment options are liver resection with tumor-free surgical margins or liver transplantation in selected cases. However, despite these treatments, HCC recurrence is common. Recent studies suggest that cancer stem cells may be responsible for HCC recurrence. It is predicted that therapies based on targeting HCC stem cell surface markers, which are thought to be responsible for recurrence, may prevent recurrence. In this study, patients who underwent liver transplantation for HCC in our clinic were analyzed. Pathologic preparations of eligible patients were evaluated for the presence of HCC stem cell surface markers CD44, CD47, CD90, CD13 and EpCAM by immunohistochemistry. The relationship between the presence of these markers and disease recurrence and mortality was investigated.