Emniyet Genel Müdürlüğünün Sayıştay tarafından denetimi
Audit of the General Directorate of Police by the Court of Accounts
- Tez No: 833873
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN TATAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sayıştay, Düzenlilik Denetimi, İç güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü, Turkısh Court of Accounts, Regularity Audit, Internal Security, The General Directorate of Security
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Emniyet Genel Müdürlüğü, Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinden olması nedeniyle Sayıştay denetimine tabidir. Bu çalışmada 2012-2021 yıllarında“Sayıştay kamu idareleri düzenlilik denetim raporları”kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğünün Sayıştay denetimi incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemine bağlı içerik analizi yöntemi ile yürütülmüştür. Bu yöntemi desteklemek için Sayıştay Başkanlığı yetkilileri ile görüşme yapılmıştır. Çalışmada 2012-2021 yılları arasında Sayıştay düzenlilik denetim raporları incelenmiştir. İnceleme sonucunda raporların dört farklı temadan oluştuğu belirlenmiştir. Bu temaların“Sayıştay denetimi”,“bütçe yönünden denetim”,“insan kaynakları denetimi”ve“düzenlilik denetim”olduğu görülmüştür. Düzenlilik denetim bulgularının toplam 77 bulgudan oluştuğu tespit edilmiştir. Bulgular tekerrür esaslı yıllara göre tasnif edildiğinde 39 bulguya ulaşılmıştır. Bu bulgulardan 19'u hakkında gerekli düzenlemeye gidildiği ve tekrar bulgu konusu yapılmadığı, 15'inin değişen yıllarda bulgu konusu yapıldığı ve sonrasında düzenlemeye gidildiği, 4'ünün de farklı yıllarda bulgu konusu yapıldığı ve herhangi bir düzenlemeye gidilmediği tespit edilmiştir. Düzenleme yapılmayan bulguların sebepleri: mevcut teknolojik alt yapıya sahip olmama, kanuni düzenlemelerin yapılmamış olması, personel yetersizliği, personel eğitimindeki eksiklik ve Maliye Bakanlığı verilerinin somut şekilde paylaşılmamış olması olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The General Directorate of Security is one of the Public Administrations within the scope of the General Budget and is subject to the audit of the Court of Accounts. In this study, it is aimed to examine the Court of Accounts audit of the General Directorate of Security within the scope of the Regularity Audit Reports of the Court of Accounts Public Administrations in 2012-2021. The study was conducted with the content analysis method based on qualitative research method. In order to support this method, interviews were conducted with officials at the Court of Accounts. In the study, regularity audit reports of the Court of Accounts between 2012- 2021 were analysed. As a result of the analysis, it was determined that the reports consisted of four different themes. These themes were identified as TCA audit, budgetary audit, human resources audit and regularity audit, with a total of 77 findings. When the findings were classified according to years based on recurrence, 39 findings were found. It was determined that 19 of these findings were subject to the necessary regulation and were not made the subject of a finding again, 15 of them were made the subject of a finding in different years and then regulated, and 4 of them were made the subject of a finding in different years and no regulation was made. It was concluded that the reasons for the findings for which no regulation was made were; not having the current technological infrastructure, lack of legal regulations, insufficient personnel, deficiency in personnel training and the fact that the data of the Ministry of Finance were not shared in a concrete way.