Hipotiroidili hastalarda trigliserid/glikoz indeksinin değerlendirilmesi
Evaluation of triglyceride/glucose index in patients with hypothyroidism
- Tez No: 833982
- Danışmanlar: Prof. Dr. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, TyG İndeksi, İnsülin Direnci, Hypothyroidism, TyG Index, Insulin Resistance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı TyG indeksinin, tiroid hastalığı olan kişilerde insülin direnci belirteci olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları ve aile hekimliği polikliniğine 29.09.2022-29.03.2023 tarihleri arasında 6 aylık süreçte başvuran hastalar arasından seçilmiştir. Hipotiroidisi olan ve başka kronik hastalıkları olmayan 69 birey olgu, tiroid fonksiyon bozukluğu dahil herhangi bir kronik hastalığı olmayan 70 birey ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Her iki grup sosyodemografik özellikleri, biyokimyasal parametreleri ve TyG indeksleri açısından karşılaştırılmıştır. Veriler retrospektif olarak hastane bilgi sistemi ve hasta kayıtlarından elde edilmiştir. Bulgular: Olgu ve kontrol grubu yaş ve cinsiyet açısından benzer bulunmuştur. ROC analizinde, TyG indeksi için kesim noktası değeri 8,5 değerinin üzeri olarak hesaplanmıştır. Olgu ve kontrol gruplarında TyG değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farka rastlanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda hipotiroidisi olan bireylerde TyG indeksinin insülin direnci belirteci olarak kullanılamayacağı ortaya çıkmıştır. Fakat bunu söyleyebilmek için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to investigate whether the TyG index can be used as a marker of insulin resistance in people with hypothyroidism. Materials and Method: This study was selected among patients who applied to the Istanbul Training and Research Hospital endocrinology, metabolic diseases and family medicine outpatient clinic during a 6-month period between 29.09.2022 and 29.03.2023. 69 individuals with hypothyroidism and no other chronic diseases constituted the case group, and 70 individuals without any chronic disease, including thyroid dysfunction, constituted the control group. Both groups were compared in terms of sociodemographic characteristics, biochemical parameters and TyG indices. Data were obtained retrospectively from the hospital information system and patient records. Results: The case and control groups were found to be similar in terms of age and gender. In the ROC analysis, the cut-off value for the TyG index was calculated to be above 8,5. No statistically significant difference was found in terms of TyG values in the case and control groups. Conclusion: Our study revealed that the TyG index cannot be used as a marker of insulin resistance in individuals with hypothyroidism. But more comprehensive studies are needed to say this.