The relationship between inflation and economic growth case study of Turkey, Switzerland, Japan, Suriname, Saudi Arabia, and Haiti
Enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki Türkiye, İsviçre, Japonya, Surinam, Suudi Arabistan ve, Haiti vaka çalışması
  1. Tez No: 833998
  2. Yazar: ABDIMAHAD MOHAMED SOFE
  3. Danışmanlar: ASSOC. DR. RECEP ALİ KÜÇÜKÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Inflation, Economic Grow, Co-integration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, İsviçre, Suudi Arabistan, Japonya, Türkiye, Haiti ve Surinam'da enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi 2007'den 2021'e kadar panel verilerini kullanarak gözlemlemektir. Bu konuyu seçmenin veya bu uygulamanın yürütülmesinin izlenmesi, seçilmiş bölgelerin Asya, Avrupa ve Latin Amerika'daki kilit ticaret noktalarıdır, bu nedenle ekonomik büyümelerini ve yayılmasını izlemek, özellikle ilgili bölgelerin ve kalkınma ortaklarının ekonomik istikrarını incelerken çok önemli. Bu değişken GSYİH bağımlı değişken, değişken ise bağımsız değişkendir. Bu duruma göre FMOLS (tam modifiye sıradan en küçük kareler) tahmin tekniği kullanılmıştır. Kullanımların durağanlığı Levin-Lin Chu (LLC) ve Augmented Dickey-Fuller (The Fisher ADF) panel birimi kök deneme ile, değişkenler arasında eşleşme bütün ise Pedroni panel eşleşme testi ile kontrol edilmiştir. Bulgular, enflasyon ile ekonomik büyüme arasında uzun vadeli olumsuz bir ilişki, enflasyondaki bir değişimin GSYİH'da 0,229833'lük bir düşüşle sonuçlandığını, ancak düşük enflasyon için pozitif bir ilişki olduğunu, yüksek enflasyon ise GSYİH negatif üzerinde bir güce sahip olduğunu gösterdi. Enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki tek ilişki ilişkisi, VAR Granger nedensellik testi kullanılarak doğrulanmıştır. Özetle, analizimiz 2007 ve 2021 yılları arasında seçilen ülkeler için tüketima dayalı ekonomik büyüme ilişkisinin geçerliliğini araştırdı. Son bölüm, çalışma yeni araştırmacılara bazı önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to observe the connection between inflation and economic growth in Switzerland, Saudi Arabia, Japan, Turkey, Haiti, and Suriname using panel data from 2007 to 2021. The justification for selecting this topic or conducting this study is that the selected countries are key trading points in Asia, Europe, and Latin America, so monitoring their economic growth and inflation is critical, especially when studying the economic stability of their respective regions and development partners. GDP is the dependent variable in this study, while inflation is the independent variable. The FMOLS (fully modified ordinary least square) estimate technique is used in this study. The stationarity of the variables was checked using the Levin-Lin Chu (LLC) and Augmented Dickey-Fuller (The Fisher ADF) panel unit root tests, and the co-integration between the variables was checked using the Pedroni panel co-integration test. The findings showed that there is a negative long-run association between inflation and economic growth, with a change in inflation resulting in a 0.229833 decrease in GDP but for low inflation, there is a positive relationship while high inflation hurts GDP. A unidirectional relationship between inflation and economic growth was confirmed using the VAR Granger causality test. In summary, our analysis demonstrated the validity of the inflation-led economic growth association for the selected countries between 2007 and 2021. In the final chapter, the study provided some recommendations to upcoming researchers.