Fen öğretiminde ters yüz eğitim modelinin 4. sınıf öğrencilerinin tutum ve başarılarına etkisi
The effect of the flipped education model in science teaching on the attitudes and achievements of 4th graders
- Tez No: 834055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORÇUN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Eğitim Modeli, EBA, Fen Bilimleri Eğitimi, Flipped Education Model, EBA, Science Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Teknolojinin gelişmesi bilginin kullanıldığı her alanı etkilemiştir. Bu gelişmeler eğitim alanında kendisini göstermiş ve yeni eğitim modelleri ortaya çıkmıştır. Karşımıza çıkan eğitim modellerinden bir tanesi ters yüz eğitim modelidir (Şahin, 2021). Araştırmanın amacı ters yüz eğitim modelini incelemektir. Çalışmada ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin ters yüz eğitim modeli ile fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına etkisi ve ters yüz eğitim modelinin fen bilimleri dersinde öğrencilerin başarısına etkisi incelenmiştir. Çalışmada öğrencilerin akademik başarı ve tutum gelişimlerini tespit etmek için 'Fen Bilimleri Tutum Ölçeği', 'Akademik Başarı Testi', nitel verileri ölçmek için 'Fen Öğretiminde Ters Yüz Eğitim Modeli Öğrenci Görüş Formu' ve 'Öğrenci Günlükleri' kullanılmıştır. Yansız olarak seçilmiş deney ve kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılan çalışma 2020-2021 yılında Gaziantep ili, Şahinbey İlçesi, Mehmet Şahin Batmazoğlu İlkokulu 4. sınıf öğrencileriyle uygulanmıştır. Deney ve kontrol grupları belirlenmiş; deney grubunda ters yüz eğitim modeli ile dersler işlenmiş, kontrol grubunda ise programın ön gördüğü şekilde ders işlenmiştir. Araştırmaya deney grubu (N=32), kontrol grubu (N=32) öğrenci sayıları denk olarak alınmış ve toplam 64 öğrenci ile çalışılmıştır. Nitel ve nicel verilerin birlikte analiz edildiği karma araştırma yönteminden olan açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; ters yüz eğitim modelinin kullanıldığı deney grubu öğrencilerin akademik başarıları kontrol grubunda öğrencilere göre anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Fen bilimleri dersine karşı tutumları deney grubu öğrencilerinin kontrol grubundaki öğrencilere göre anlamlı farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
It has been active in all areas of technology trade. These developments have manifested themselves in the field of education and new education models are emerging. One of the education models we encounter is the flipped education model (Şahin, 2021). It determines the face training model of the purpose of the research. In the study, the effect of the face education model on students' attitudes towards in-depth science in the 4th grade of primary school and the effect of the flipped education model on what they learned in depth science. 'Science Attitude Scale', 'Academic Achievement Test' were used to determine academic success and attitude developments in the study, and 'Flipped Education Model in Science Teaching Student Opinion Form' and 'Student Diaries' were used to obtain qualitative data. The study, which used a quasi-experimental design with an unbiasedly selected experimental and control group, was implemented with 4th grade students of Mehmet Şahin Batmazoğlu Primary School in Gaziantep province, Şahinbey District, in 2020-2021. Experimental and control groups were determined; In the experimental group, lessons were taught with the flipped education model, and in the control group, the teacher-centered classical method (lecture, question-answer) was applied. The study included the same number of students in the experimental group (N=32) and the control group (N=32) and a total of 64 students were studied.According to the results of the research; It was observed that there was a significant difference in the academic achievements of the students in the experimental group, where the flipped education model was used, compared to the students in the control group. There was no significant difference in the attitudes of the students in the experimental group towards the science course compared to the students in the control group.