Hasta ve hemşire gözünden agresyon: psikiyatri kliniklerinde agresyonun değerlendirilmesine yönelik bütünleşik çalışma
Aggression from the perspective of patients and nurses: an integrated study on the evaluation of aggression in psychiatric clinics
  1. Tez No: 834100
  2. Yazar: SEDA TEK SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNAY FIRAT, DOÇ. DR. FİGEN İNCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Agresyon Algısı, Dürtüsellik, Psikiyatri Kliniklerinde Agresyon, Saldırganlık, Şiddet Risk Düzeyi, Aggression, Aggression in Psychiatric Clinics, Impulsiveness, Perseption of Aggression, Risk Level of Violence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Psikiyatri kliniklerinde görev yapan hemşirelere agresyon ve BVC (Broset Şiddet Kontrol Listesi) kullanımı konularında verilen eğitiminin, hemşirelerin agresyon algıları ve videolarda izletilen hastalara yönelik değerlendirdikleri BVC kullanımının uzman görüşü ile belirlenen BVC ile uyumu üzerine etkisini değerlendirmeyi ve sonrasında kliniklerden seçilen hemşirelerin, görev yaptıkları kliniklerde tedavi gören hastaları gözlemlemelerine dayalı değerlendirdikleri şiddet risk düzeyleri ile hastaların agresyon ve dürtüsellikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçlayan 2 aşamadan oluşan araştırma, randomize kontrollü ve tanımlayıcı desende planlanmıştır. Araştırma Adana Doktor Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde Temmuz 2021- Nisan 2022 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmaya psikiyatri kliniklerinde görev yapan 47'si eğitim 50'si karşılaştırma grubunda olmak üzere toplam 97 hemşire katılmıştır. Hemşirelere ön test uygulanmış ve randomize edilerek eğitim grubunda olan hemşirelere agresyon ve BVC kullanımını içeren eğitim verilmiştir. Eğitimden sonra tüm hemşirelere son test uygulanmıştır. Daha sonra hasta kliniklerinden her kliniğin eğitim ve karşılaştırma grubunda bulunan hemşirelerinden randomizasyon yöntemi ile birer hemşire seçilmiş, seçilen hemşirelerden kliniklerinde tedavi gören hastalardan (n=132) saldırganlık ve dürtüsellik ölçeği ile verilerinin toplandığı mesai saatlerinde hastaların BVC kullanılarak şiddet riski değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda eğitim ve karşılaştırma grubunda bulunan hemşirelerin homojen dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Hemşirelere agresyon ve BVC kullanımı konularında verilen eğitimin, hemşirelerin agresyon algıları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda eğitimin, hemşirelerin videolarda izletilen hastalara yönelik değerlendirdiği BVC'nin, uzman görüşü ile belirlenen BVC değerlendirmesiyle uyumu üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hastaların öz bildirimine bağlı saldırganlık ve dürtüsellikleri ile eğitim grubunda bulunan hemşirelerin hastalara yönelik değerlendirdiği şiddet risk düzeyinin pozitif yönde anlamlı bir ilişkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır (F= 9,141 p= 0,001).
Özet (Çeviri)
The research, which consists of 2 stages, was planned in a randomized controlled and descriptive design, aiming to evaluate the effect of the training given to nurses working in psychiatric clinics on the use of aggression and BVC (Broset Violence Checklist) on the nurses' perceptions of aggression and the compliance of the use of BVC, which they evaluated for the patients watched in the videos, with the BVC determined by expert opinion, and then to evaluate the relationship between the violence risk levels evaluated by the nurses selected from the clinics based on their observation of the patients treated in the clinics where they work and the aggression and impulsivity of the patients. The study was conducted in Adana Doctor Ekrem Tok Mental Health and Diseases Hospital between July 2021 and April 2022. A total of 97 nurses working in psychiatric clinics, 47 in the training group and 50 in the comparison group, participated in the study. A pre-test was administered to the nurses and nurses in the training group were randomized and given training including aggression and BVC use. After the training, a post-test was administered to all nurses. Then, one nurse from each clinic in the training and comparison group was selected from the patient clinics by randomization method, and the risk of violence of the patients was evaluated by using BVC in the study shift in which the data were collected with the aggression and impulsivity scale from the patients (n=132) treated in the clinics of the selected nurses. As a result of the study, it was determined that the nurses in the training and comparison groups showed homogeneous distribution. It was determined that the training given to nurses on aggression and the use of BVC was effective on nurses' perceptions of aggression. At the same time, it was concluded that the training was effective on the compliance of the BVC evaluated by the nurses for the patients shown in the videos with the BVC evaluation determined by expert opinion. It was concluded that there was a significant positive correlation between patients' self-reported aggression and impulsivity and the level of violence risk assessed by the nurses in the training group (F= 9,141 p= 0.001).