Kurumsal yönetimin firma değeri ve hisse senedi getirisi üzerine etkisi: BIST'te bir uygulama
The effect of corporate governance on firm value and stock return: An application in BIST
  1. Tez No: 834247
  2. Yazar: EMİNE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, Hisse senedi getirisi, Firma değerine etkisi, BIST 30, Mann-Whitney U, Corporate governance, Stock returns, Impact on firm value, BIST 30, Mann-Whitney U
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kurumsal yönetim kavramı üst düzey yöneticilerin sahip olduğu yetkileri kötüye kullanmaları sonucunda meydana gelen şirket skandalları ve ülkelerin yaşadıkları buhranlardan ortaya çıkan ekonomik krizlerden sonra ortaya çıkan ve önemini arttıran bir olgudur. Kurumsal yönetim olgusu tartışılmaya başlandıktan sonra dünya genelinde her bir ülke kendi yapılarına uygun olacak şekilde ilkeler ve standartlar belirlemişlerdir. Yapılan bu çalışmalarda işletmelerin şeffaf, hesap verebilir, denetlenebilir ve adil olması en önemli amaçlar arasında yer almaktadır. Kurumsal yönetimi etkin bir şekilde uygulayan işletmeler hem firma değeri açısından hem hisse senedi getirisi açısından olumlu sonuçlar elde etmek istemektedirler. Çalışmada XKURY enkdeksine dâhil olan 11 firma ve endekse dâhil olmayan 13 firma toplamda 24 firma verilerine yer verilmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de BIST 30 endeksinde yer alan firmaların kurumsal yönetim uygulamalarının firma değeri ve hisse senedi getirisi üzerine etkisi Mann- Whitney U ve T-testi modeliyle analiz edilmiştir. Bu bağlamda analizlerden anlamlı sonuçlar alabilmek için BIST 30 endeksinde firmaların son 10 yıllık getirileri baz alınıp, 2013-2022 yılları arasında yer alan finansal olmayan firmaların oranları veri olarak alınmıştır. Literatür incelendiğinde pek çok çalışmada da verilerin analizinde en az 10 yıllık verilerin kullanıldığı sonucu ile de karşılaşılmaktadır. XKURY'de kurumsal yönetim derecelendirme notuna sahip olan ve olmayan firmalar ikiye ayrılarak hisse senedi getirileri, kârlılık oranları ve firma değeri oranları incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kurumsal yönetim uygulamalarının hisse senedi getirisi üzerine etkisi; 2013-2016-2017-2020 ve 2022 yıllarında %5 seviyesinde anlamlı sonuçlar verirken, firmaların kârlılığı ve firma değeri üzerine herhangi bir anlamlı sonuca rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is a concept that has emerged and gained significance as a result of corporate scandals caused by the abuse of power by top executives and economic crises caused by crises in countries. After the corporate governance phenomenon started to be discussed, each country around the world has established principles and standards suitable for their own structures. The most important objectives in these studies are to ensure that businesses are transparent, accountable, auditable, and fair. Businesses that implement corporate governance effectively want to achieve positive results both in terms of firm value and stock returns. In the study, 11 companies included in the XKURY index and 13 company warehouses and 24 company audits that are not included in the index are included. The effect of corporate governance practices in BIST 30 institution in Turkey on firm value and return on securities was analyzed with Mann-Whitney U and T-test model. In this context, in order to get results from the analysis, the returns of the center in the BIST 30 institution for the last 10 years were taken as a basis, and the non-financial ratios between 2013 and 2022 were taken as data. According to the literature, it is also profitable with the result that at least 10 years of data are used in the analysis of data from many tables. According to stock returns, profitability ratios and firm value ratios, separating companies with and without corporate governance rating in XKURY. According to the findings, while the effect of corporate governance practices on stock returns gave significant results in some years, no results were found on the profitability of the firms and the firm value.