Türkiye'de tespih pazarı ve mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri
Turkish player bead market, current status, issues and solution proposals
  1. Tez No: 834442
  2. Yazar: MERYEM HAYRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Takı ve Aksesuar Pazarı, Tespih, Tespih Pazarı, Online Satışlar, Marketing, Jewelry and Accessories Market, Rosary, Rosary Market, Online Sales
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de tespih pazarının mevcut durumunu, pazarda yaşanan sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri getirmektir. Bu amaçla Türkiye'de farklı şehirlerde yaşayan tespih ustaları, tespih ticareti ile uğraşan esnaflar ve tespih koleksiyonerleri ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak 42 kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada tespih hakkında bilgi alınıp, tespih piyasasında eğitimli personel yetersizliği, hammadde temininde yaşanan sıkıntılar, müşterilere nasıl ulaşıldığı, merdiven altı üretimin ve çevrimiçi satışların tespih piyasasını nasıl etkilediği gibi hususlar yer almakta olup bu araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Görüşmelerden elde edilen bulgular tespihin, din amacının dışında aksesuar olarak, hediyeleşmek maksadıyla, sabır istemek, süs eşyası olarak da kullanıldığı ve tespihin kullanım alanlarının nasıl değiştiğinin ortaya konması araştırmanın bir diğer amacıdır. Tespih piyasasındaki belli başlı sorunlara çözüm önerileri de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the current situation of the rosary market in Turkey, the problems experienced in the market and to propose solutions to these problems. For this purpose, interviews were conducted with 42 people using semi-structured interview technique with rosary masters living in different cities in Turkey, tradesmen engaged in rosary trade and rosary collectors. The main subjects of this research include getting information about rosaries, the lack of trained personnel in the rosary market, the problems experienced in the supply of raw materials, how customers are reached, how under the stairs production and online sales affect the rosary market. The findings obtained from the interviews show that apart from religious purposes, rosaries are also used as accessories, as gifts, to ask for patience, and as ornaments, and another aim of the research is to reveal how the usage areas of rosaries have changed. Suggestions for solutions to the main problems in the rosary market are also presented.