Çocuk yuvalarında kalan ve ailesiyle birlikte yaşayan altı-yedi yaş çocuklarının dil gelişimlerinin incelenmesi (Ankara ve Isparta örneği)
A Research on language development of the 6-7 years old children livin in orphanages and with their families (Ankara and Isparta sample)
- Tez No: 83450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Language development, child development, childs in need of protection
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, çocuk yuvalarında kalan ve ailesi ile birlikte yaşayan altı-yedi yaş grubundaki çocukların dil gelişimlerinin incelenmesi, bu çocukların dil gelişimîermin farklı olup olmadığının belirlenmesi ve dil gelişimlerinde bazı faktörlerin etkili olup olmadığının saptanması amacıyla planlanmıştır. Araştırma, Ankara ve İsparta il merkezlerinde bulunan çocuk yuvalarında kalan altı-yedi yaş grubunda olan 60 çocukla, alt sosyo-ekonomik düzeyde bulunan semtîerdeki ilkokullara devam eden ve ailesiyle birlikte yaşayan aynı yaş grubundan basit tesadüfi örneklem ile seçilen 60 çocuk olmak üzere toplam 120 çocuk üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada, çocuk ve ailesi hakkındaki genel bilgileri elde edebilmek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, çocukların konuşma yetenekleri ve kelime hazinelerinin zenginliğini ölçmek için“Limbosh ve Wolf un Lügatçe ve Dil Testi kullanılmıştır. Araştırmaya dahil edilen çocukların dil gelişimi düzeylerinde bazı değişkenlerin farklılık yaratıp yaratmadığı ”Varyans Analizi" ile değerlendirilmiştir.Elde edilen verilerin analizi sonucunda; yuvada kalan ve ailesiyle birlikte yaşayan çocukların resimleri isimlendirmede yaşadığı yer ve yaşadığı yer*cinsiyet interaksiyonunun anlamlı bir farklılık oluşturmadığı (P>0.05), resimleri işlevlerine göre tanımlamada yaşadığı yer ve yaşadığı yer*cinsiyet interaksiyonunun önemli olduğu (P0.05). Yuvada kalan çocukların, başka yuvada kalıp-kalmama durumunun, yuvada kalma süreleri, yuvaya veriliş nedeninin, anne ve babasının hayatta olup olmamasının, anne babanın evine gidip gitmeme durumunun resimleri isimlendirme ve resimleri işlevlerine göre tanımlamada farklılık yaratmadığı görülmüştür (P>0.05). Anahtar Kelimeler : Dil gelişimi, çocuk gelişimi, korunmaya muhtaç çocuklar
Özet (Çeviri)
This study has been planned to research the language developments of childs aged 6-7 living in orphanages or living with their families; to determine whether their language developments differ or not; to determine whether any factors take a part in their language developments or not The research has been carried out on two groups. While the first group has been composed of 60 childs aged 6-7 living in orphanages in Ankara and İsparta the second group has been composed of 60 childs aged 6-7 living with their families and attending to primary schools in the districts having low social and economical level. Both groups have been formed by random sampling. In the research to get information about the childs and their families“Personal Information Form”, to measure the childs' speech abilities and their word capacity“Vocabulary and Language Test of Limbosh and Wolf', have been used. That some factors are creating any difference in the language development levels of childs being the subject of research has been evaluated by using ”Variance Analysis“. IllIn the analysis obtained data, the results have been reached, are: while ”living place“ variable and the interaction of ”living place“ and ”sex“ variables do not form a meaningful difference on calling pictures of childs living in orphanages and with families (P>0.05), but they are important in defining the pictures according to their functions (P0.05). The variables having stayed in another orphanage, staying period in orphanage, ”the reasons of staying in orphanage“, ”parents living or dead“, ”parents going home or not" do not create any difference calling the pictures and defining the pictures of childs living in orphanage (P>0.05).