Turkish EFL pre-service teachers' perceptions of pronunciation teaching: A mixed method study
İngilizceyi yabancı dil olarak öğretecek Türk öğretmen adaylarının telaffuz öğretimi ile ilgili algıları: Bir karma metot çalışması
  1. Tez No: 834549
  2. Yazar: AYŞE GÜNEY ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR SALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: algılar, İngiliz Dili Eğitimi, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretimi, öğretmen adayları, telaffuz öğretimi, EFL, ELT, perceptions, pre-service teachers, pronunciation teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma İngilizceyi yabancı dil olarak öğretecek Türk öğretmen adaylarının telaffuz öğretimi ile ilgili algılarını araştırmayı amaçlamıştır. Daha spesifik olarak ise, bu araştırma, öğretmen adaylarının aldıkları telaffuz ve telaffuz pedagojisi eğitimleri ile ilgili algılarını, kendi telaffuz ve telaffuz öğretim becerileri ile ilgili algılarını, telaffuz öğretimi ile ilgili bilgi ve farkındalıklarını etraflıca araştırmayı hedeflemiştir. Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümündeki 99 son sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilen çalışma, sıralı açıklayıcı tasarımlı karma metot yaklaşımını benimsemiştir. Nicel veriler anketler yoluyla, nitel veriler ise telaffuz öğretiminin çeşitli boyutlarıyla ilgili verilen durumlardan olusan senaryolar ve yarı-yapılandırılmış mülakatlar ile toplanmıştır. Bulgular öğretmen adaylarının çoğunlukla aldıkları telaffuz eğitiminden memnun olduklarını ve kendi telaffuz becerilerine güvendiklerini ortaya çıkarmıştır. Ancak, öğretmen adaylarının çoğu telaffuz pedagojisine yönelik eğitimlerinin yetersiz olduğundan bahsetmiş ve derslerinde telaffuz öğretmek için kendilerini yetersiz hissettiklerini belirtmişlerdir. Buna ek olarak, öğretmen adaylarının çoğu telaffuzun iletişim açısından önemini ve açık bir şekilde öğretilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Dahası, çoğu öğretmen adayı telaffuz öğretiminin amacının öğrencilerin anlaşılır iletişim kurmalarına yardımcı olmak olduğu görüşüne katılmıştır. Ayrıca, bu çalışma öğretmen adaylarının, telaffuzun hem parçalı hem de parçalar üstü özelliklerinin öğretilmesinin önemli olduğunu düşündüğünü ortaya koymuştur. Bu bulgular öğretmen yetiştirme programlarının telaffuz ve telaffuz öğretimi açısından geliştirilmesine, İngilizceyi yabancı dil olarak öğretecek Türk öğretmen adaylarının telaffuz ve telaffuz öğretme becerilerini geliştirme konusunda desteklenmesine, ayrıca telaffuz öğretimi ile ilgili bilgi ve farkındalıklarının arttırılmasına yardımcı olabilecek fikirler verebilir. Bu sayede öğretmen adayları öğretmenlik uygulamalarına telaffuzu entegre etme konusunda daha öz güvenli olabilirler.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate Turkish EFL pre-service teachers' perceptions of pronunciation teaching. More specifically, it attempted to delve into pre-service teachers' perceptions of their training in pronunciation and pronunciation pedagogy, their pronunciation skills and pronunciation teaching skills, and their knowledge and awareness of pronunciation teaching. The study was conducted with 99 senior students from the ELT department of Uludag University. The study adopted a mixed method approach with a sequential explanatory design. The quantitative data were collected via questionnaires. The qualitative data were collected via scenarios, which comprise situations related to different dimensions of pronunciation teaching, and semi-structured interviews. The findings revealed that the pre-service teachers were mostly satisfied with their training in pronunciation and confident about their pronunciation skills. However, most of them mentioned a lack of sufficient training in pronunciation pedagogy and felt incompetent about teaching pronunciation in their classes. In addition, most of the pre-service teachers emphasized the importance of pronunciation for communication and the necessity of explicit pronunciation instruction. Moreover, many of the pre-service teachers agreed that the goal of pronunciation teaching should be to help language learners become intelligible communicators. The study also revealed that the pre-service teachers believe both segmentals and suprasegmentals are important to teach. These findings may provide insights that can help improve teacher training programs in terms of pronunciation and pronunciation teaching, support pre-service EFL teachers to improve their pronunciation skills and pronunciation teaching skills, increase their knowledge and awareness of pronunciation teaching so that they can become more confident about integrating pronunciation in their teaching practices.