Yapraktan ve topraktan uygulanan humik asitin domates ve mısırın gelişimi ile bazı besin maddeleri alımına etkisi
The Effect of soil and leaf applied humic acid on the growth and nutrient uptake of corn and tomato
- Tez No: 83482
- Danışmanlar: PROF. DR. S. RIFAT YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Humic acid, tomato, corn, nutrient, soil, leaf
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAPRAKTAN VE TOPRAKTAN UYGULANAN HÜMİK ASİTİN DOMATES VE MISIRIN GELİŞİMİ İLE BAZI BESİN MADDELERİNE ALIMININ ETKİSİ Muhammet Günaydın Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Ana Bilim Dalı Danışman :Prof. Dr. S. Rıfat YALÇIN Jüri :Prof. Dr. S. Rıfat YALÇIN Prof. Dr.Ahmet KORKMAZ Doç.Dr.Aydın GÜNEŞ Bu araştırmada; hümik asitin bitkiler tarafından bazı makro ve mikro besin maddelerinin alınmasına olan etkisi araştırılmıştır. Deneme sera koşullarında yürütülmüştür. Saksılara temel gübreleme amacıyla N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn ve Zn ekimden önce sulama suyu ile birlikte verilmiştir. Test bitkisi olarak domates ve mısır bitkileri yetiştirilmiştir. Denemede hümik asitin etkisi hem topraktan hem de yapraktan gübreleme yapılarak iki şekilde araştırılmıştır. Denemede kullanılan hümik asit A ldrich firmasından sağlanmıştır. Topraktan hümik asit 0, 50, 100, 150, 200, 250 ppm düzeyinde, yapraktan gübreleme ise N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn ve Zn bitki besin maddelerini içeren çözelti ile birlikte hümik asit 0, 10, 20, 30, 40, 50 ppm düzeylerinde 3 kez uygulanmıştır. Topraktan yapılan uygulamada hümik asitin domates bitkisinin kuru madde miktarı üzerine etkisi istatistiki yönden önemli bulunmazken mısır bitkisinin kuru madde miktarı üzerine etkisi istatistiki yönden önemli bulunmuştur. Topraktan yapılan hümik asit uygulaması domates ve bitkisinde N, P, K, Mg, Fe, Cu, Mn ve Zn'un alımını artırmıştır. Hümik asit uygulamasına bağlı olarak mısır bitkisinde Ca alımı azalırken, domates bitkisinde Ca alımı etkilenmemiştir. Yapraktan yapılan uygulamada hümik asitin domates ve mısır bitkilerinin kuru madde miktarı üzerine etkisi istatistiki yönden önemli bulunmuştur. Yine yapraktan yapılan hümik asit uygulaması domates bitkisinde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn ve Zn'nun alımım kontrole göre artırmıştır. Mısır bitkisinde ise kontrole göre N, P, K, Mg, Fe, Cu, Mn ve Zn'nun alımını artırırken Ca'un alınmasını olumsuz yönde etkilemiştir. 1999, 109 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Hümik asit, domates, mısır, bitki besin maddesi, toprak, yaprak.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF SOIL AND LEAF APPLIED HUMİC ACİD ON THE GROWTH AND NUTRIENT UPTAKE OF CORN AND TOMATO. Muhammet Günaydın Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Soil Science Supervisor :Prof. Dr. S. Rıfat YALÇIN Jury :Prof. Dr. S. Rıfat YALÇIN Prof. Dr.Ahmet KORKMAZ Assoc.Prof.Dr.Aydın GÜNEŞ In this study, the effect of humic acid on the uptake of some macro and micro nutrients by tomato and corn plants was investigated. The experiment was carried out under greenhouse conditions. In order to basic fertilization N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn was supplied the soil with irrigation before sowing. In this experiment, the effect of soil and foliar applied humic acid was investigated individually. Aldrich Co. Humic acid (which was provided by Aldrich Co) was applied at the levels of 0, 50, 100, 150, 200, 250 ppm to the soil, for foliar application humic acid were applied to the leaves of the plants three times at the levels of 0, 10, 20, 30, 40, 50 ppm.Foliar application solution was also contained N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn. The effect of soil applied humic acid on the dry matter content was found to be not significiant for tomato and significiant for corn plants.Soil applied humic acid increased N, P, K, Mg, Fe, Cu, Zn,Mn uptake of both plant. However,Calcium uptake of corn was decreased and that of tomato was not affected by humic acid treatments. Foliar applied humic acid increased dry matter condents of both plants and also N, P, K, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn uptake of the plants were increased by foliar applied humic acid, exceptionally calcium was effected negatively in corn plants. 1999,109 pages