The effects of fear vs. anger on emotional stroop tasks in young adults
Genç yetişkinlerde korku ile öfkenin duygusal stroop görevleri üzerinde karşılaştırmalı etkisi
- Tez No: 834842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE KAYNAK ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Stroop Görevi, Öfke, Korku, Bilişsel Kontrol, Emotional Stroop Task, Anger, Fear, Cognitive Control
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Duygusal Stroop Görevleri (DSG) olarak bilinen duygu ile ilişkili bilişsel kontrol görevlerini incelenmiş ve bu görevlerde öfke, korku ve nötr duygular arasındaki potansiyel farkları araştırma amacı taşımıştır. Çalışmanın örneklemi, yaşları 18-29 arasında olan, hiçbir nörolojik veya psikiyatrik rahatsızlığı bulunmayan ve bilişsel işlevlerini etkileyebilecek herhangi bir ilaç kullanmayan 69 sağlıklı genç yetişkinden oluşmuştur. Bu çalışmada DSG'nin iki farklı versiyonu kullanılmıştır: biri duygusal yüklü kelimelerle oluşturulan DSG, diğeri ise duygusal yüz görsellerini içeren DSG. Kelime temelli görevler için 60 duygusal yüklü kelime kullanılmıştır (20 öfke ile ilişkili kelime, 20 korku ile ilişkili kelime ve 30 nötr kelime). Yüz resmi temelli görevler için ise, 108 görselden oluşan bir koleksiyon kullanılmış ve dokuz farklı türde uyaran dâhil edilmiştir. Bu uyaranlar arasında uyumlu korku yüzleri, uyumlu kızgın yüzler, uyumlu nötr yüzler ve uyumsuz korku yüzleri, uyumsuz kızgın yüzler ve uyumsuz nötr yüzler yer almıştır. Öfke, korku ve nötr arasındaki karşılaştırmalar hem tepki süreleri (TS) hem de hata oranları (HO) için ölçülmüştür. Sonuçlar, öfke sözcüklerinin nötr sözcüklere kıyasla daha fazla hataya yol açtığı ve uyumlu korku yüz görsellerinin uyumlu nötr yüz görsellerine kıyasla daha fazla hataya yol açtığı yönündeki kanıtları desteklemiştir. Ayrıca, beklendiği gibi, sonuçlar uyumlu öfke yüz görselleri ile uyumlu nötr yüz görselleri ve uyumsuz öfke yüz görselleri ile uyumsuz nötr yüz görselleri arasında tepki sürelerinde anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, öfke ve korku arasındaki karşılaştırmalar, DSG'lerin hiçbirinde anlamlı sonuçlar ortaya koymamıştır. Bu çalışma, genç yetişkinlerde korku ve öfkenin DSG üzerindeki karşılaştırılabilir etkilerini vurgulayarak duygusal işleme konusundaki mevcut literatüre katkıda bulunmaktadır. Bu bulgular, belirli bir duygu türünden bağımsız olarak duygusal uyaranların varlığının dikkat süreçlerini bozabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study has explored emotion-related cognitive control tasks known as Emotional Stroop Tasks (EST), with the objective of investigating potential differences between anger, fear, and neutral emotions. The study sample consisted of 69 healthy young adults aged between 18-29, all of whom had no neurological or psychiatric conditions and did not use any medications that could affect their cognitive functions. Two distinct versions of EST were employed in this study: one involving EST with emotionally-loaded words and the other involving emotional face pictures. For the word-based tasks, 60 emotionally loaded words were used (20 anger-related words, 20 fear-related words, and 30 neutral words). For the face pictures-based tasks, a collection of 108 pictures was used, and nine different types of stimuli were included. These stimuli included congruent fearful faces, congruent angry faces, congruent neutral faces, as well as incongruent fearful faces, incongruent angry faces, and incongruent neutral faces. The comparisons between anger and fear were measured both for reaction times (RT) and error rates (ER). The results supported the evidence that anger words led to more errors than neutral words, and congruent fear facial pictures led to more errors than congruent neutral facial pictures. Additionally, as expected, the results revealed significant differences in reaction times between congruent anger facial pictures and congruent neutral facial pictures, as well as incongruent anger facial pictures and incongruent neutral facial pictures. However, the comparisons between anger and fear did not reveal significant results in either of the ESTs. This study contributes to the existing literature on emotional processing by highlighting the comparable effects of fear and anger on emotional Stroop tasks in young adults. These findings suggest that the presence of emotional stimuli, regardless of the specific type of emotion, can disrupt attentional processes.