Sait Faik Abasıyanık'ın ada ve deniz içerikli anlatılarında 'Kahramanın Sonsuz Yolculuğu'
'The Endless Journey oh the Hero' in Sait Faik Abasıyanık's narratives with island and sea content
  1. Tez No: 834844
  2. Yazar: TUĞÇE TEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKSUT YİĞİTBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sait Faik Abasıyanık, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Ada ve Deniz, Sait Faik Abasıyanık, Hero's Endless Journey, İsland and Sea
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Sait Faik Abasıyanık, Türk Edebiyatında kendine has üslubuyla yer edinmiş önemli bir sanatkârdır. Üretkenliğini hikâye türünde göstermiş olsa da yazmış olduğu roman ve şiirler ile de edebiyatımızda adından söz ettirmeyi başarmıştır. Özellikle yazmış olduğu hikâyeler ile kendisinden sonra gelen yazarlara yeni bir yol çizmiştir. Sait Faik Abasıyanık, eserlerinde hemen hemen her konu ve temayı işlemiştir. Ancak onun en yoğun işlediği tema ada ve denizdir. Hikâyelerinin çoğu bu iki tema üzerine şekillenmiştir. Ada anlatılardaki olayların asıl geliştiği mekân halindedir. Bununla birlikte karakterlere içlerinde bulunduğu karmaşa ve gürültüden sığınma imkânı sunar. Ada, onlar için hem kaçış hem de rehabilitasyon işlevi görür. Bu bakımdan ada ile Joseph Campbell'in mitolojik kahramanın monomit serüvenini incelediği serüveninde yer alan balinanın karnı imgesi arasında bir benzerlik kurulmuştur. Sait Faik'in eserlerinde bir diğer yoğun olarak işlediği tema olan deniz ise onun sonsuzluğa duyduğu arzunun bir dışavurumu olarak yer alır. Bu yönüyle o ada ve denizden bağımsız olarak düşünülemeyip Türk edebiyatında bu iki temanın en başarılı ismi olarak temsil edilmiştir. Hazırlanan çalışma Joseph Campbell'in Kahramanın Sonsuz Yolculuğu olarak tanımladığı sistematiği üzerine temellendirilmiştir. Dört ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Joseph Campbell'in kuramıyla ilgili teorik bilgi verilmiş, ikinci bölümde ada ve denizin yer aldığı anlatılar bahsi geçen bu kurama göre özetlenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde adanın yer aldığı anlatılar tespit edilmiş ve balinanın karnı imgesi doğrultusunda karakterler üzerinde bıraktığı etki incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise deniz teması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sait Faik Abasıyanık is an important artist who has gained a place in Turkish Literature with his unique style. Although he showd his productivity in the story genre, he managed to make a name for himself in our literature with the novels and poems he wrote. Especially with the stories he wrote, he drew a new path for the writwrs who came after him. Sait Faik Abasıyanık has covered almost every subject and theme in his works. However, the theme he woeks most intensely on is the island and the sea. Many of his stories are based on these teo tehemes. The island is the place where the events in the narratives actually develop. Hıwever, it offers the characters a refuge from the chaos and noise they are in. The island serves as both escape and rehabilitation for them. In this respect, a similarity has been established between the island and the image of the belly of the whale in Joseph Campbell's adventure in which he examines the monomythical adventure of the mythological hero. The sea, another intense theme in Sait Faik's works, takes place as an expression of his desire for eternity. In this respect, it cannot be considered independently of the island and the sea and has been represented as the most successful name of these two themes in Turkish Literature. The work prepared is based on the systematics of Joseph Campbell, which he defined as the Hero's Endless Journey. In the first part of the study, which consists of four main sections, theoretical information about Joseph Campbell's theory is given, and in the second part, the narratives including the island and the sea are summarized according to this theory. In the third part of study, the narratives in which the island took place ere identified and the effect it had on the characters in line eith the image of the whale's bellt was examined. In the fourth part of study, the theme of the sea was examined.