Kırıkkale ve Ankara bölgesinde bulunan sahipli dermatitisli köpeklerde Malassezia spp. enfeksiyonu ve pire alerjisi insidensinin belirlenmesi
Determination of Öalassezia spp. infection and flea allergyincidences in pet dogs found in Kirikkale and Ankara regions
  1. Tez No: 835235
  2. Yazar: MİRAY ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUĞRAHAN BEKİR YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Kırıkkale, sahipli köpek, dermatit, malassezia, pire, Ankara, Kırıkkale, pet dog, dermatitis, malassezia, flea
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ankara ve Kırıkkale illerinde yaşayan, dermatit şikayeti ile muayeneye getirilen köpekler arasında malastezia enfeksiyonu ve pire alerjisisin insidenslerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmanın materyalini Ankara ve Kırıkkale illerinde yetiştirilen farklı ırk, cinsiyet ve yaştaki sahipli köpekler oluşturmuştur. Malessezia muayenesi asetat bant yöntemi ile alınan smear örneklerinin Wright's stain yöntemi ile boyanmasıyla, pire kontrolü ise inspeksiyon ve pire tarağı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 40 dermatitli köpekten 6'sında (%15) malassezia enfeksiyonu, 12'sinde (%30) ise pire enfestasyonu tespit edilmiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar ışığında Ankara ve Kırıkkale illerinde dermatit şikayeti ile veteriner kliniklerine muayeneye getirilen köpeklerde malassezia enfeksiyonu ve pire enfestasyonları önemli bir yere sahiptir. Klinisyen veteriner hekimlerin bu iki dermatit sebebinin bu bölgede oldukça yüksek olduğunu ve ayırıcı tanı listesinde özellikle incelenmesi gerektiğini hatırlaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the incidences of malassezia infection and flea allergy in dogs with dermatitis complaints which were brought to veternarians for examination in Ankara and Kırıkkale provinces. Materials and Methods: The material for this study consists of pet dogs of different breeds, genders and ages found in the Ankara and Kırıkkale provinces of Turkey. Malassezia examination was conducted by staining smear samples taken with the acetate band method with Modified Wright's Stain method. Flea existency examination was performed by using a flea comb. Findings: Out of the 40 dogs with dermatitis which were included in this study, 6 dogs(15%) were found to have malassezia infection while 12 dogs(30%) were found to have flea infestation Result: In light of the results that were found in this study, malassezia and flea infestation hold an important place for dogs which were brought with complaints of dermatitis to veterinary clinics for examination in Ankara and Kırıkkale provinces. Clinical veterinarians must keep in mind that, there is high incidence rates of these 2 dermatitis causing agents and also remember to especially consider them in the list of differential diagnosis.