الصابوني ومنهجه في التفسير: التفسير الواضح الميسر أنموذجاً
Es-Sabuni ve tefsir metodu: Tefsirul vadıh el Müyesser örneği
  1. Tez No: 835542
  2. Yazar: ABDULLAH BRRO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENAOUDA BENSAID
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammad Ali es-Sabuni, Safwat Altafasir, Rivayet Tefsiri, Dirayet Tefsiri, el-Vadih el-Müyesser, Muhammad 'Ali Al-Sabuni, Safwatul Tafsir, Tafsir bil-Ma'thur, Tafsir bil-Ra'y, al-Wadhih al-Muyassar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Şeyh Sabuni, kolay, basit, anlaşılır ve kapsamlı tefsirleriyle İslam kütüphanesine, diğer alimler gibi, katkıda bulunmuştur. Ancak eleştirilerden de kaçınamamıştır. Bazıları onu Eş'ari mezhebine beslediği taassubuyla ve İlahi sıfatlara ilişkin ayetleri yanlış yorumlamakla itham etmiştir. Diğerleri ise tefsirinde iki farklı yöntemi, rivayet ve dirayet yaklaşımı bir araya getirdiği için eleştirmiştir. İlmi ihtiyaç, Kur'an'ın tefsiri üzerindeki bilimsel katkılarını, özellikle“ el-Vadih el-Müyesser”(Açık ve Kolay) adlı eserindeki yaklaşımını anlamak için ışık tutmayı gerektirmiştir. Çalışma, Şeyh Sabuni'nin hayatını araştırmak ve ilmi kişiliğini ve tefsir yaklaşımını şekillendiren temel faktörleri incelemek için tarihsel bir yöntem benimsemiştir. Ayrıca, Şeyh Sabuni el-Vadih el-Müyesser'de uyguladığı kuralları ve prensipleri çıkarmak için betimsel, analitik ve çıkarımsal yöntemler kullanılmıştır. Çalışma, başarılı bir şekilde rivayet ve dirayet tefsir yöntemlerini birleştiren, ayetin genel tefsirine hizmet eden bir uyum sağladığını içeren birkaç sonuca ulaşmıştır. Sabuni'nin tefsiri, Al-Taberi ve İbn Kesir gibi ünlü alimlerin tefsirlerine dayanmıştır, bu alimler hadislere ve kişisel görüşlere dayalı tefsirler yazmışlardır. Sabuni, basit bir tarz ve özlü bir dil kullanarak hem genel halka hem de uzmanlara hitap etme yeteneğine sahipti ve birçok fayda ve ince noktayı da içermiştir. Çalışma, Sabuni'nin tefsir metodolojisine yönelik daha fazla araştırma yapılmasını, eserlerinde geçen ifadelerin ve rivayetlerin doğrulanmasını ve yaklaşımını yeni Kur'an çalışmalarında uygulamayı önermektedir. Ayrıca, onun tefsirinin kolaylaştırma ve basitleştirme açısından özelliklerini geliştirmek için çaba harcamayı önermektedir.
Özet (Çeviri)
Shaykh Muhammad 'Ali al-Sabuni made substantial contributions to enrich the Islamic library with his Quranic interpretations characterized by simplicity, accessibility, and conciseness. However, his work was not immune to criticism. Some accused him of bias towards the Asha'rite school of thought and of misinterpreting verses related to divine attributes. Others critiqued his approach, contending that he combined two distinct methods of interpretation: the method of narration (based on hadith) and the method of analysis (based on opinion). In response to these critiques, scholars recognized the need to study al-Sabuni's Qur'anic interpretations, with a specific focus on understanding his approach as reflected in his work“Al-Wadhih Al-Muyassar”(The Clear and Facilitated). This study employed descriptive, analytical, and inductive methodologies to deduce principles that guided al-Sabuni in“Al-Wadhih Al-Muyassar.”The study yielded several significant conclusions, most notably al-Sabuni's adept integration of the narrated and analytical methods of interpretation. He skillfully harmonized these approaches, thereby enriching the overall interpretation of Qura'nic verses. He also drew inspiration from the interpretations of renowned scholars such as al-Tabari and Ibn Kathir, who grounded their interpretations in both hadith and opinion. Al-Sabuni possessed a unique ability to cater to both the public and specialists, all while incorporating numerous insightful perspectives. The study recommends further research into al-Sabuni's methodology of Qur'anic interpretation, while encouraging the application of his approach in contemporary Quranic studies. Additionally, the study suggests dedicating efforts to enhancing the distinctive characteristics of al-Sabuni's Qur'anic interpretations, particularly in terms of facilitation and simplification.