Görme yetersizliği olan Türkçe öğretmenlerinin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri
The experienced challenges by Turkish language teachers who have a visual impairments and proposed solutions
- Tez No: 835800
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görme Yetersizliği, Türkçe Öğretmeni, Erişilebilirlik, Sorun, Visually Impaired, Turkish Teacher, Accessibility, Challenges
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Engellilik, dünya genelinde milyonlarca insanın karşı karşıya kaldığı bir durumdur ve insanların yaşamlarını derinden etkileyen çeşitli zorlukları içermektedir. Görme yetersizliği, gözlerin normal işlevlerini yerine getiremediği durumu ifade etmektedir. Bu durum, bir kişinin görme kabiliyetinin azaldığı veya kısıtlandığı anlamına gelmektedir. Görme yetersizliği olan Türkçe öğretmenlerinin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerini araştırdığımız bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan on Türkçe öğretmeninin katılımıyla toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme ölçeği kullanılmıştır. Öğretmenlerden toplanan veriler içerik analizi ile analiz edilerek derinlemesine irdelenmiştir. Verilerin analizi sonucu görme yetersizliği olan Türkçe öğretmenlerinin; ön yargı ile karşı karşıya kaldığı, eğitim ortamlarında sunulan teknolojik araçların erişilebilir olmadığı, ölçme değerlendirme sürecinde yazılı evraklarının erişilebilir olarak okunamadığı gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Görme yetersizliği olan Türkçe öğretmenlerinin karşılaştıkları bu sorunları kendi imkânlarıyla çözmeye çalıştıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Disability is a condition which is faced by millions of people worldwide, encompassing various challenges that deeply affect individuals' lives. Visual impairment refers to the condition whereby the eyes cannot perform their normal functions. Existence of Visual impairment signifies a decrease or full restriction in a individual's visual ability. This study investigated the experienced challenges by Turkish teachers who have a visual impairment and proposed solutions to address these challenges, by implementing a qualitative research method. The data was collected through semi-structured interviews from ten Turkish language teachers who have a visual impairment and residing in different cities in Turkiye. Content analysis method was implemented to thoroughly examine and analyze the data. The analysis of the data revealed that Turkish teachers who have visual impairments encountered a number of challenges such as inaccessible technological tools, prejudiced in educational environments and the inability to access written documents throughout assessment processes. The research results revealed that these teachers strive to resolve these encountered challenges through their own means.