Postür ölçümleri: Farklı lise türlerinde bir araştırma
Posture measurements: A study in High school types
  1. Tez No: 836087
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÇAKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Postür, Postür Bozukluğu, Skolyoz, Vücut Algısı, Posture, Posture Disorder, Scoliosis, Body İmage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma; farklı lise türlerinde öğrenim gören öğrencilerin, sırt eğriliklerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma; Spor Lisesi, Fen, Anadolu ve Meslek liselerinde öğrenim gören yaşları 13-19 aralığında olan 587 gönüllü öğrenci üzerinde uygulanarak yapılmıştır. Öğrencilere Kişisel Bilgi Formu, Vücut Algısı Ölçeği (Hovardaoğlu, 1993) uygulanmış olup sırt eğrilikleri ''Skolyometre'' kullanılarak ölçülmüştür. Araştırmadan elde edilen veriler sonucunda okul türlerine göre eğrilik derecesi, vücut algısı, telefon ve bilgisayar kullanımı bakımından öğrenciler arasında anlamlı farklılıklar mevcuttur. Telefon ve bilgisayar kullanan öğrencilerin eğrilik derecesi daha yüksek bulunmuştur. Spor Lisesi öğrencilerinin aktif spor yaşantısından dolayı diğer türdeki lise öğrencilerine göre sırt eğriliklerinin daha az olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçların bu alanda gelecekte yapılacak olan çalışmalarda literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the back curvature of students studying in different types of high schools. The research was conducted on 587 volunteer students aged between 13-19, studying at Sports, Science, Anatolian and Vocational high schools. Personal Information Form, Body Perception Scale (Hovardaoglu, 1993) was applied to the students and their back curvature was measured using“Scoliometer”. In the light of the data obtained from the research, it was seen that there were significant differences among the students in terms of the degree of curvature, body perception, phone and computer use according to school types. The degree of curvature of students who use telephone and computer was found to be higher. It was concluded that Sports High School students have less back curvature than other types of high school students due to their active sports life. It is thought that the results will contribute to the literature in future studies in this field.