Türk popülasyonunda os sacrum'un bilgisayarlı tomografi ile morfometrik olarak değerlendirilmesi
Morphometric Evaluation of Os Sacrum in Turkish Population by Computerized Tomography
  1. Tez No: 836250
  2. Yazar: HALİT ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Sacrum, Coccygis, Bilgisayarlı Tomografi, Cinsiyet Tahmini, Pelvis, Sacrum, Coccygis, Computed Tomography, Gender Prediction, Pelvis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Os sacrum'u ve üzerindeki anatomik noktaları anlamak birçok noktada bilime katkıda bulunacaktır. Bu bölgenin iyi bir şekilde bilinmesi hem klinikte hem de cerrahi girişimlerde çok önemli olduğu gibi cinsiyet tayininin yapılması konusunda da bizlere önemli bilgiler vermektedir. Biz de bu nedenleri göz önünde bulundurarak Sacrum üzerinde 22 farklı ölçüm ile klinikte, cerrahide ve cinsiyet tayininde kullanılan bölgelerin antropometrik ve açısal ölçümlerini cinsiyet farkını da göz önüne alarak tespit etmeyi ve değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda radyoloji servisine başvuran, yaşları 18 ve 91 arasında değişen 100 kadın ve 100 erkek bireyin“Multidedektör Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi Yöntemi”ile elde edilmiş radyolojik görüntüleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Radyolojik görüntüler Radiant Dicom Viewer adlı yazılım üzerinde 3 boyutlu hale getirilip bu görüntülerdeki Sacrum kemikleri üzerinde 14 farklı açı ve uzunluk ölçümü yapılmıştır. Daha sonra yapılan ölçümler SPSS üzerinde istatiksel olarak değerlendirilmiş ve bulgulara ulaşılmıştır. Bulgular: Çalışmamızın bulgularına göre Sacrum genişliği, Sacrum yüksekliği, basis osis sacri'nin sagittal çapı, lumbosacral açı, sacral kifoz, sacrococcygeal açı değerleri cinsiyet açısından değerlendirildiği takdirde istatiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Sonuç: Literatürü taradığımızda Sacrum üzerinde yapılan ölçümler genelde açı ölçümleri ve uzunluk ölçümleri olmak üzere ayrı şekilde yapılmıştır. Biz ise çalışmamızda en az hata ile yapılabilecek tüm uzunluk ve açı ölçümlerini bir araya getirerek literatüre daha bilgilendirici ve kapsamlı bir kaynak sunmayı amaçladık. İfa ettiğimiz bu çalışma sonucunda cinsiyet faktörünün Sacrum kemiği üzerinde önemli bir etkisi olduğuna; yaş faktörünün ise bazı durumlarda etkili olabileceği kanısına varmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Morphometric Evaluation of Os Sacrum in Turkish Population by Computerized Tomography. Introduction and Aim: Understanding the os sacrum and its anatomical points will contribute to science at many points. Good knowledge of this region is very important both in the clinic and in surgical interventions, as well as giving us important information about gender determination. Considering these reasons, we aimed to determine and evaluate the anthropometric and angular measurements of the regions used in the clinic, surgery, and sex determination with 22 different measurements on the sacrum, considering the gender difference. Materials and Methods: In our study, radiological images obtained by the“Multidetector Multi-Section Computed Tomography Method”of 100 female and 100 male individuals aged between 18 and 91 who applied to the radiology service were evaluated retrospectively. Radiological images were rendered in 3D on the software called“Radiant Dicom Viewer”, and 14 different angle and length measurements were made on the sacrum bones in these images. The measurements made afterward were statistically evaluated on SPSS and the findings were reached. Results: According to the findings of our study, when the sacrum width, sacral height, sagittal diameter of the basis osis sacri, lumbosacral angle, sacral kyphosis, sacrococcygeal angle values were evaluated in terms of gender, statistically significant results were obtained. Conclusion: When we searched the literature, measurements made on the sacrum were made separately, generally angle measurements and length measurements. In our study, we aimed to present a more informative and comprehensive resource to the literature by bringing together all the length and angle measurements that can be made with the least error. As a result of this study, we found that the gender factor has a significant effect on the sacrum bone; We have concluded that the age factor may be effective in some cases.