Bist sürdürülebilirlik endeksinde yer alan mevduat bankalarının sürdürülebilirlik (Esg) skorları ile finansal performanslarının incelenmesi
With the sustainability (Esg) scores of deposit banks included in the Bist sustainability index review of their financial performance
  1. Tez No: 836276
  2. Yazar: ALEYNA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESENGÜL SALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim (ESG), Finansal Performans, Finansal Kaldıraç Rasyosu, Aktif Karlılık Rasyosu (ROA), Kredi/Mevduat Rasyosu, Aktif Büyüklük Rasyosu, CRITIC yöntemi ve MAIRCA yöntemi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, 2011-2021 yılları arasında Sürdürülebilirlik endeksinde yer alan seçilmiş 6 banka kapsamında, bankaların çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG) faaliyetlerinden elde edilen performanslarının ESG, ESG çevresel, ESG sosyal ve ESG kurumsal yönetim olmak üzere 4 farklı skor üzerinden Finansal Kaldıraç Rasyosu, Aktif Karlılık Rasyosu (ROA), Kredi/Mevduat Rasyosu, Aktif Büyüklük Rasyosu üzerinde etkisini ortaya koyarak 6 banka için sürdürülebilirlik değerlemesi yapılmıştır. Çalışmada performans analizinde kullanılan kriterlerin ağırlıklarını belirlemek amacıyla CRITIC yöntemi kullanılmıştır. Daha sonra alternatiflerin performans sıralaması MAIRCA yöntemi ile elde edilmiştir. CRITIC yöntemiyle elde edilen sonuçlara göre önem düzeyi en yüksek olan kriterlerin sırasıyla G ve Finansal Kaldıraç Rasyosu olduğu tespit edilmiştir. MAIRCA yöntemi sonuçlarına göre en iyi karar alternatifi Garanti BBVA olarak tespit edilmiştir. Karar alternatiflerine ilişkin sıralama ise Yapı Kredi bankası sonda takip ettiği sonucu elde edilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen bulguların gelecekte başta bankacılık sektörünün olmak üzere düzenleyici ve denetleyici kuruluşların, kamu ve özel sektörün, kurumsal ve bireysel yatırımcıların alacakları kararlara yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to evaluate the performances obtained from environmental, social and corporate governance (ESG) activities of banks within the scope of 6 selected banks in the Sustainability index between 2011-2021, on 4 different scores: ESG, ESG environmental, ESG social and ESG corporate governance. Sustainability assessments were made for 6 banks by revealing the effect on Financial Leverage Ratio, Return on Assets Ratio (ROA), Loan/Deposit Ratio, Asset Size Ratio. In the study, the CRITIC method was used to determine the weights of the criteria used in the performance analysis. Then, the performance ranking of the alternatives was obtained by the MAIRCA method. According to the results obtained with the CRITIC method, it was determined that the criteria with the highest significance level were G and Financial Leverage Ratio, respectively. According to the results of the MAIRCA method, the best decision alternative was determined as Garanti BBVA. The ranking regarding the decision alternatives was obtained as a result of which Yapı Kredi Bank followed in the end. It is expected that the findings obtained as a result of the analyzes will guide the decisions to be taken by the regulatory and supervisory institutions, the public and private sector, institutional and individual investors, especially the banking sector. Kewords: Sustainability, Environmental, Social and Corporate Governance (ESG), Financial Performance, Financial Leverage Ratio, Return on Assets Ratio (ROA), Loan/Deposit Ratio, Asset Size Ratio, CRITIC method and MAIRCA method.