Yöneticilerin rasyonel ve sezgisel kararlarının öz güven ve öz yeterlilik öncülleri ile rol belirsizliği ve rol çatışmasına ilişkin sonuçları: Girişimci firmalarda bir uygulama
The results of managers' rational and intuitive decisions on the preliminaries of self-confidence and self-efficiency and role uncertainty and role conflict: An application in entrepreneurial companies
- Tez No: 836371
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ATAY
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Öz Güven, Öz Yeterlilik, Karar Verme, Rasyonel Karar Verme, Sezgisel Karar Verme, Rol Belirsizliği, Rol Çatışması, Self-Confidence, Self-Efficacy, Decision Making, Rational Decision Making, Intuitive Decision Making, Role Ambiguity, Role Conflict
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 330
Özet
Bu çalışma, yöneticilerin rasyonel ve sezgisel kararlarının öz güven ve öz yeterlilik öncülleri ile ilişkilerini incelemeyi, sosyo-demografik özelliklerin karar verme stillerine göre farklılaşıp farklışamadığını, öz güven ve öz yeterlilik düzeylerinin karar verme stilleri üzerindeki etkisini ortaya koymayı, son olarak karar verme stillerinin rol belirsizliği ve rol çatışması düzeyine ilişkin sonuçlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda Ankara'da faaliyette bulunan Ankara Üniversitesi Gölbaşı Teknokent'te yer alan girişimci firmalardaki yöneticilerden oluşan 239 kişiden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Söz konusu olan veriler bir anket formu aracılığıyla yöneticiler ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, yöneticilerin rasyonel ve sezgisel kararlarının öz güven ve öz yeterlilik öncülleri ile rol belirsizliği ve rol çatışmasına ilişkin sonuçları girişimci firmalarda bir uygulama şeklinde değerlendirilmiştir. Dolayısıyla gerçekleştirilen bu çalışma Ankara Üniversitesi Gölbaşı Teknokentte faaliyet gösteren girişimci firmalardaki karar verme yetkisine sahip olan yöneticilerde araştırılan özel çalışmalardan birisi olma niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships of managers' rational and intuitive decisions with self-confidence and self-efficacy antecedents, to reveal whether socio-demographic characteristics differ according to decision-making styles, to reveal the effects of self- confidence and self-efficacy levels on decision-making styles, and finally to determine the role ambiguity of decision-making styles. and aims to determine its results regarding the level of role conflict. In this context, the data obtained from 239 people, consisting of managers in entrepreneurial companies in Ankara University Gölbaşı Technopolis operating in Ankara, were evaluated. The data in question were collected through face- to-face interviews with the managers through a questionnaire. As a result of the analyzes made, the results of the rational and intuitive decisions of the managers regarding the antecedents of self-confidence and self-efficacy, as well as role ambiguity and role conflict, were evaluated as an application in entrepreneurial firms. Therefore, this study is one of the special studies researched on the managers who have the decision-making authority in the entrepreneurial companies operating in Ankara University Gölbaşı Technopolis.