Gebelikte oksidatif stres indeks seviyelerinin obez gebelerle ilişkisi ve değerlendirilmesi
Relationship and evaluation of oxidative stress index levels during pregnancy with obese pregnants
  1. Tez No: 836372
  2. Yazar: ASLI SUCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA BAKİ ERİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: disülfid, obezite, oksidatif stres, tiyol, disulphide, obesity, oxidative stress, thiol
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Trabzon Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
GİRİŞ: Aşırı kilolu olmak gelişmiş toplumlarda en önemli sağlık sorunlarından biridir ve en doğru tanımıyla endemiktir. Gebelikte obezite görülme oranları artmıştır ve pek çok komplikasyonu beraberinde getirmektedir. Amacımız maternal obezite ve oksidatif stres ilişkisini daha önce bu alanda çalışılmamış olan tiyol/disülfid ölçümü ile değerlendirmektir. MATERYAL ve METOD: Prospektif ve tek merkezli olarak yapılan bu çalışmaya 01.05.2023 ile 01.07.2023 tarihleri arasında Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde doğumunu gerçekleştirmiş olan yaşları 18-45 arasında değişen 93 gebe katılmıştır. Çalışmaya katılım onayı, sözlü ve yazılı olarak alınan gebeler dahil edilmiştir. Kronik hipertansif, tip 2 diyabet, sigara kullanımı olan, çoğul gebeliğe sahip hasalar hariç tutulmuştur. Hastaların demografik verileri ve belirlenmiş kan tetkik parametreleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya 43'ü obez (%46), 50'si normal kiloda (%54) olmak üzere toplam 93 hasta dahil edildi. Obezitenin maternal ve yenidoğan üzerinde oksidatif stresi artırmadığı saptandı. Gebeliğin hipertansif hastalıklarının maternal obezite ile ilişkili olduğu saptandı. Gebelik sayısı arttıkça gebelikte alınan kilonun azaldığı izlendi. SONUÇ: Oksidatif stres indeks belirteci olarak total tiyol ve native tiyol seviyeleri değerlendirildiğinde çalışma ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Being overweight is one of the most important health problems in developed societies and, in the most accurate definition, it is endemic. The incidence of obesity during pregnancy has increased and it brings with it many complications. Our aim is to evaluate the relationship between maternal obesity and oxidative stress by thiol/disulfide measurement, which has not been studied in this field before. MATERİALS AND METHODS: 93 pregnant women aged between 18-45, who gave birth at Trabzon Kanuni Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between 01.05.2023 and 01.07.2023, participated in this prospective and single-center study. Pregnant women who received verbal and written consent to participate in the study were included. Patients with chronic hypertension, type 2 diabetes, smoking, and multiple pregnancy were excluded. The relationship between the patients' demographic data and determined blood test parameters was investigated. RESULTS: A total of 93 patients were included in the study, 43 of whom were obese (46%) and 50 of whom were of normal weight (54%). It was determined that obesity did not increase oxidative stress on the mother and the newborn. Hypertensive diseases of pregnancy were found to be associated with maternal obesity. It was observed that as the number of pregnancies increased, the weight gained during pregnancy decreased. CONCLUSİON: When total thiol and native thiol levels were evaluated as oxidative stress index markers, no significant difference was detected between the study and control groups.