Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Mısırlı öğrencilerin kullandıkları sözcük öğrenme stratejileri
Vocabulary learning strategies of Egyptian students learning Turkish as a foreign language
- Tez No: 836785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜRLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil öğrenimi, Mısır'da Türkçe öğrenimi, Mısırlı öğrenciler, Sözcük, Sözcük öğrenme stratejileri, Language learning, Learning Turkish in Egypt, Egyptian students, Vocabulary, Vocabulary learning strategies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yeni bir dil öğrenirken veya mevcut dilimizi geliştirirken karşımıza çıkan en temel gereksinimlerden biri, yeni sözcükleri öğrenmek ve onları kalıcı bir şekilde belleğimize depolamaktır. Sözcük öğrenme süreci, dil becerilerimizi ilerletmek için atılması gereken temel adımlardan birini oluşturur ve bu süreçte etkili stratejilerin kullanılması, başarının artırılması sağlayacaktır. Bu çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Mısırlı öğrencilerin kullandıkları sözcük öğrenme stratejilerinin neler olduğu tespit etmeyi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Kahire'de bulunan Yunus Emre Enstitüsünde öğrenim gören 231 öğrenci üzerinde anket uygulanmıştır. Çalışmada nicel araştırma desenlerinden betimsel analizi kullanılmıştır. Veriler 25 sorudan oluşan ve Schmitt (1997) anketinden uyarlanmış olan anket aracılığıyla elde edilmiştir. Anket uygulaması sonucunda elde edilen veriler, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22.0 programında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, Mısırlı öğrencilerin Türkçe öğrenirken en sık başvurdukları sözcük öğrenme stratejisi bellek stratejisi olarak gözlemlenmiştir. En az tercih edilen strateji ise belirleme stratejisi olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin sözcük öğrenme stratejilerini cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde, bilişsel stratejiler hariç diğer sözcük öğrenme stratejilerinde, erkek öğrencilerin ortalamasının kadın öğrencilerin ortalamasından daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Bununla birlikte, katılımcıların sosyal strateji kullanım düzeyleri yaş ve Türkçe düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık sergilemiştir. Mısırlı öğrencilerin Türkçe öğrenirken en az zorlandıkları becerilerin okuma ve sözcük öğrenme olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most fundamental requirements we encounter while learning a new language or enhancing our current language skills is to acquire new words and store them in our memory permanently. The process of vocabulary acquisition constitutes a fundamental step to advance our language proficiency and employing effective strategies during this process will lead to increased success. This study aimed to determine the vocabulary learning strategies employed by Egyptian students learning Turkish as a foreign language. In pursuit of this objective, a survey was conducted on 231 students enrolled at the Yunus Emre Institute in Cairo. The study employed a descriptive analysis from the realm of quantitative research designs. Data were acquired through a questionnaire instrument adapted from Schmitt's (1997) survey, comprising 25 questions. Following the administration of the questionnaire, the collected data were evaluated using IBM SPSS Statistics 22.0 for statistical analysis. As a result of the study, it was observed that the most frequently utilized vocabulary learning strategy among Egyptian students was the memory strategy, while the least utilized strategy was the determination strategy. Regarding the usage levels of vocabulary learning strategies by students in relation to the gender variable, it was noted that in all vocabulary learning strategies except cognitive strategies, the average scores for male students were higher than those for female students. However, no statistically significant difference was found. Additionally, participants' levels of social strategy usage exhibited statistically significant differences based on their age and Turkish proficiency levels. It has been determined that the least challenging aspects for Egyptian students while learning Turkish are reading and vocabulary acquisition.