الأمثال العربية القديمة في القاموس المحيط دراسة مقارنة مع أمثال من اللهجات المعاصرة
Muhit sözlükteki eski Arap atasözleri, çağdaş lehçelerden atasözleri ile karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 836956
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULNASER SALLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: klasik, lehçeler, Araplar, atasözleri, yönetim, classical, dialects, Arabs, proverbs, administratio
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Araştırma bir giriş, bir önsöz, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşuyordu ve araştırmacı, bir grup sözlük atasözünü lehçelerdeki bir dizi atasözüyle karşılaştıran analitik bir çalışma yaptı ve araştırma aşağıdakilere ayrıldı: Giriş ve tanıtım. Ve seyahatlerinden, şeyhlerinden, talebelerinden, yazılarından ve âlimlerin kendisine övgülerinden bahsetmiş, El-Kamos-ül-Muhît kitabından bahsetmiş, onu tanıtmış ve yazılma amacını, metodoloji, özellikleri, sembolleri ve kaynakları. Birinci Bölüm: Birinci bölümde atasözleri kavramı, özellikleri, kaynakları, literatürü ve atasözü kelimesinin kökeni hakkında araştırmacı tarafından bilgi verilmektedir. Ve geçtiği aşamalar, dil ve terminolojide atasözleri kavramı ve ilgili ifadeler ve anlamlar, atasözlerinin özelliklerinden bahsederken, atasözlerinde kendinden öncekilerin yazılarını en eskiden olgunluk aşamasına doğru kademeli olarak zikretmiştir. Al-Maidani'nin“Mecma'ul-Esbal”kitabı ile temsil edilen Arap atasözlerinin en önemli kaynakları ve Meşhur atasözlerinden bahsederken dillerinde alıntılar yapılmış ve bölüm, onun açıklığa kavuşturduğu bir özet ile sona ermiştir. en önemli bulgular. İkinci bölüm: Araştırmacı sözlük atasözlerinden bahsetmiş, önemlerini, özelliklerini ve bilimsel değerlerini belirtmiş ve sözlükteki tüm atasözlerini sözlük harflerine göre sıralamış ve bunların dört yüz atasözünü aştığı kendisi ile anlaşılmış ve ulaştığı en önemli sonuçları açıkladığı bir özet ile sonlandırdı. Üçüncü bölüm: Sözlükteki atasözlerinin uygulamalı bir çalışmasıydı ve burada Arapların çeşitli örf ve adetlerine göre otuz dört bölüm altında ortak bir özelliği paylaşan bir grup atasözünü sınıflandırdı. En önemli bulguları belirtin. Sonuç: Araştırmacı, çevre sözlük örneklerini inceleyerek ulaştığı en önemli bulgu ve önerilerden bahsetmiştir.
Özet (Çeviri)
The research consisted of an introduction, a preface, three chapters and a residue, and the researcher conducted an analytical study comparing a group of dictionary proverbs with a set of proverbs in dialects, and the research was divided into the following: Introduction and introduction. And he talked about his travels, sheikhs, students, writings and the praise of scholars, mentioned the publications of El-Kamos-ul-Muhît, introduced him and the purpose of writing, his travels, features, symbols and sources. First Part: In the first part, the researcher gives information about the concept of proverbs, their characteristics, sources, literature and the origin of the proverb. And while the transitional stages, the concept of proverbs in language and terminology, and related expressions and meanings contain the characteristics of proverbs, he mentioned the writings of his predecessors in the proverbs as people towards the earliest maturity period. While talking about the most important sources of Arabic proverbs and the famous proverbs represented by AlMaidani's book“Mecma'ul-Esbal”, quotations were made in their language and the chapter ended with a summary that he clarified. most important. The second part: The researcher talked about dictionary proverbs, stated their importance, features and data, listed all the proverbs in the dictionary according to the dictionary letters, and it was understood with his father that they exceeded four hundred proverbs and ended with a summary in which he explained the most important results he obtained. The third part: It was an applied study of proverbs in the dictionary, where he classified a group of proverbs that share a common feature under thirty-four chapters according to various customs and traditions of the Arabs. The most important sessions. Conclusion: The researcher examined the environmental dictionary examples and talked about the most important findings and suggestions.