The effectiveness of the cognitive-behavioral program in the sense of coherence to reduce Post-Traumatic Stress Disorder as a result of the pandemic Covid-19 among international students in Turkey
Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilerde Covid-19 pandemisinin sonucu oluşan Travma Sonrası Stres Bozukluğunu azaltmada tutarlılık duygusuna yönelik bilişsel davranışsal programının etkililiği
  1. Tez No: 837447
  2. Yazar: ENASS MOHAMMED AHMED AL-MUSAWA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Information and Records Management, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel-Davranışçı Program, Tutarlılık Duygusu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, COVİD-19 Pandemisi, Yabancı Öğrenciler, Cognitive-Behavioral Program, Sense of Coherence, Post-traumatic Stress Disorder, COVID-19 Pandemic, International Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilerde COVİD-19 pandemisi sonucunda oluşan travma sonrası stres bozukluğunu azaltmada Tutarlılık Duygularına yönelik Bilişsel-Davranışsal Programının etkililiğini belirlemektir. Yarı-Deneysel Araştırma Modelerinden“öntest-sontest ve kalıcılık testi kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılarak”gerçekleştirilen bu çalışmada, öncelikle ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB/PTSD) ölçeği geliştirilmiş, ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış, daha sonra, geliştirilen bu ölçek ve Antonovsky tarafından 1987 yılında geliştirilen Tutarlılık Duygusu (TD/SOC) ölçeği de kullanılarak, uygulanan Bilişsel-Davranışsal Programının, deney ve kontrol grubundaki yabancı öğrencilerin son test ve izleme (kalıcılık) testlerinden elde ettikleri puanların ortalamaları arasındaki istatistiksel anlamlılık düzeyleri incelenmiştir. Ayrıca Antonovsky tarafından 1987 yılında geliştirilmiş olan Tutarlılık Duygusu Ölçeğinin (TD/SOC) de geçerlik ve güvenrlik çalışmaları araştırmacı tarafından bu örneklem için tekrar yapılarak ölçek güncellenmiştir. Diğer taraftan, Deney ve Kontrol gruplarının ön test, son-test ve kalıcılık testi puanlarının analizinde Mann-Whitney U ve Wilcokson-Z testleri kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin geliştirilmesi ve güncellemesi aşamalarındaki örneklemini, araştırmanın çalışma evreninden kartopu örnekleme tekniği kullanılarak basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle değişik illerden ve gönüllü olarak araştırmaya Google Form ile katılan 609 erkek ve kız yabancı öğrenci oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek (TSSB) ile 1987 yılında Antonovsky tarafından geliştirilmiş olan ve araştırmacı tarafından güncellenen ölçeğin (TD) de kullanıldığı deneysel uygulama aşamasında ise deney ve kontrol grupları, bu 609 öğrenci içinden yansız olmayan örnekleme yöntemlerinden; kolay ulaşılabilirlik boyutu da göz önünde bulundurularak,“Uygun Örnekleme yöntemiyle”çoğunluğu Konya ilinden olmak üzere travma sonrası stres seviyesi yüksek çıkan 26 öğrenciden oluşturulmuştur. Yarı- Deneysel araştırma modeli temelinde bu öğrencilerden rastgele seçilen 13 öğrenci“deney grubunu”, 13 öğrenci ise de“kontrol grubunu”oluşturmuştur. Ugulanan ölçekler (TD ve TSSB) temelinde, deney ve kontrol gruplarının son test toplam puanlarının ortalamaları arasında, deney grubunun lehine anlamlı farklar olduğu görülmüş, her iki ölçekte de öğrencilerin son test ve izleme (kalıcılık) testi puanlarının ortalamaları arasında ise gruplar arasında anlamlı farklar bulunmamıştır. Sonuç olarak, travma sonrası stres bozukluğunun azaltılması için uygulanan bilişsel-davranışçı programın, COVİD-19 pandemi sürecinde öğrencilerde görülen travma sonrası stres bozukluğu düzeylerini azalttığı ve Tutarlılık Duygularını anlamlı düzeyde iyileştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effectiveness of the Cognitive-Behavioral Program in Sense of Coherence to reduce post-traumatic stress disorder as a result of the COVID-19 pandemic among international students who are studying in Turkey. In this research, which was carried out using the quasi-experimental model with a pre-test, post-test, and retention test control group, the Post-traumatic Stress Disorder (PTSD) scale was developed by the researcher as a measurement tool. Then, validity and reliability tests of the scale were conducted, and the statistical significance levels between the mean scores of the international students in the experimental and control groups in the post-test and follow-up (retention) tests of the Cognitive-Behavioral Program, which was implemented using this scale and the Sense of Coherence scale developed by Antonovsky in 1987, were examined. Also, the researcher found validity and reliability. On the other hand, Mann-Whitney U and Wilcokson-Z tests were used to analyze the pre test and post-test, with retention test scores of the experimental and control groups. The sample in the scales development and adaptation phase of the research consisted of 609 male and female international students from different countries who voluntarily participated in the research with Google Form by using a simple random sampling method using the snowball sampling technique from the study population of the research. In the experimental application phase, in which this scale PTSD, developed by the researcher and the scale developed by Antonovsky in 1987 SOC and adapted by the researcher were also used, 26 students with high post-traumatic stress levels were selected from these 609 students, mostly from Konya city, by the“snowball sample method”, taking into account the dimension of easy accessibility. On the basis of the quasi-experimental research model, 13 students randomly selected from these students constituted the“experimental group”and 13 students constituted the“control group”. Based on the scales applied SOC and PTSD, there were significant differences between the mean post-test total scores of the experimental and control groups in favor of the experimental group, and there were no significant differences between the groups in the mean post-test and follow-up (retention) test scores of the students in both scales. As a result, it was determined that the cognitive-behavioral therapy program implemented to reduce post-traumatic stress disorder reduced the levels of post-traumatic stress disorder noted among students during the COVID-19 pandemic process and significantly improved their sense of coherence.