A reading of medieval English society in the wakefield cycle and the chester cycle
Wakefield ve chester döngüsel gizem oyunlarında Orta Çağ İngiliz toplumunun bir incelemesi
- Tez No: 837683
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Wakefield gizem oyunları, Chester gizem oyunları, Birinci Çobanlar Oyunu, İkinci Çobanlar Oyunu, Nuh, Yaratılış ve Adem ve Havva, Wakefield cycle, Chester cycle, mystery plays, The First Shepherds' Play, The Second Shepherds' Play, Noah, The Creation, and Adam and Eve
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Orta Çağ'da döngüsel gizem oyunları, okuma yazma bilmeyen insanlara İncil'deki hikayeleri öğretmek için Katolik Yortusunda ruhban sınıfı tarafından kilisede sergilenmişlerdir, ancak daha sonra bu hikayeler dünyevi ögeler içerecek şekilde gelişmişlerdir ve kiliseden çıkarılıp lonca teşkilatları tarafından vagonlarda döngüsel olarak şehirlerin belli mekanlarında sergilenmeye başlanmışlardır. Orta Çağ özellikle feodalite ile ilişkili olarak dini, politik, ekonomik ve sosyal uyuşmazlıklarla tanımlandığı için bu döngüsel gizem oyunları nükteli ve eğlendirici ögelerle bu konulara değinmeye başlamışlardır. Bu bağlamda, bu tez Wakefield ve Chester dizi oyunlarının okumasını sunarak bu oyunlardaki toplumsal eleştiri ve kadınların konumu ve eleştirisini ele almaktadır. Wakefield Üstadı'nın oyunları olan Birinci Çobanlar Oyunu, İkinci Çobanlar Oyunu, Nuh, Chester döngüsel gizem oyunları olan Nuh, Yaratılış ve Adem ve Havva oyunları ile karşılaştırıldığında özellikle feodal beyler, toprağa bağlı köleler ve kısmen özgür olan serfler arasındaki eşitsizliğe bağlı olarak toplumsal eleştiriyi daha hicivli ve nükteli olarak ele alır. Bu döngüsel gizem oyunları kadınların feodal toplumdaki konumunu Havva Ana ve Meryem Ana ile ilişkilendirmektedir. Hem Wakefield hem Chester döngülerinde öğretici amacın eğlenceli unsurlarla bir arada olmasına rağmen, Wakefield Üstadı kadınların Orta Çağ'daki tasvir ve konumunu yansıtan birçok unsuru bu oyunlara kazandırmıştır. Böylelikle Chester döngüsünden farklı olarak Wakefield Üstadı'nın kadın karakterleri Orta Çağ'a özgü tipik özelliklerin yanı sıra erkek egemenliğine karşı koyan bireyler olmak gibi yenilikçi özellikler taşımaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In the Middle Ages, mystery plays were performed by the clergy in the Church on the Corpus Christi Day to teach the biblical stories to the illiterate people; however, later these stories developed to include earthly elements and moved out from the Church to the towns where the city guilds began to perform these plays on the pageant wagons in cycles. As the medieval period is characterised with religious, political, economic, and social controversies especially in relation to feudalism, these cycles began to touch upon these issues with some entertaining elements. In this regard, this thesis is concerned with a reading of the Wakefield and Chester cycle plays to display the social criticism of society and the portrayal and criticism of women. The Wakefield Master's plays, namely The First Shepherds' Play, The Second Shepherds' Play, and Noah deal especially with the criticism of society regarding the inequality between the feudal lords, serfs, and villeins with a more direct style when compared with the Chester cycle plays, namely The Creation, and Adam and Eve and Noah. Both cycles also reflect women's condition in feudal society in relation to Eve and Virgin Mary. Although in both the Wakefield and Chester cycles the didactic purpose is intermingled with entertaining elements, the Wakefield Master brings in many elements in these plays reflecting women's representation and status in the Middle Ages. Thus, different from the Chester cycle, the Wakefield Master's women characters carry medieval stereotypical traits as well as innovative features, for instance, being individuals who stand against male oppression.