Farklı spor branşları ile uğraşan sporcuların zihinsel ve mental dayanıklılık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of mental and mental endurance levels of athletes dealing with different sports branches
  1. Tez No: 837829
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM BOYUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT GÜLLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Mental Dayanıklılık, Spor, Mental Endurance, Sports
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı spor branşları ile uğraşan sporcuların zihinsel ve mental dayanıklılık düzeylerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden ölçek yöntemi kullanılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile yapıldı ve araştırma verileri anket yöntemiyle elde edildi. Araştırmanın örneklemini Hatay ilinde bulunan farklı spor branşlarındaki 414 sporcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, birinci bölümde demografik bilgileri içeren kişisel bilgi formu, ikinci bölümde“Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği”(ZDÖ), üçüncü bölümde ise“Mental Dayanıklılık Ölçeğinden”(MDÖ) oluşan anket formu kullanıldı. Zihinsel Dayanıklılık Ölçeğindeki ifadelerin değerlendirilmesinde, 4 puanlı likert tipi (1= tamamen yanlış – 4= tamamen doğru), Mental Dayanıklılık Ölçeğindeki ifadelerin değerlendirilmesinde, 4 puanlı likert tipi (1= kesinlikle doğru – 4= hiç doğru değil) ölçeklerinden faydalanıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre sporcuların cinsiyet değişkenine göre mgüven alt boyutu arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Yaş değişkeninde zkontrol alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. 18-25 yaş arasındaki sporcuların 26-35 yaş arasındaki sporculara göre zkontrol alt boyutu sıra ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Branş değişkenine göre zgüven ve mgüven alt boyutu arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Futbol branşındaki sporcuların voleybol branşında mücadele eden sporculara göre zgüven alt boyutu sıra ortalamalarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Mgüven alt boyutundan ise voleybol branşındaki sporcuların futbol branşında mücadele eden sporculara göre sıra ortalamalarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the mental and mental endurance levels of athletes dealing with different sports branches. The scale method, one of the qualitative research designs, was used in the research. The research was carried out with the relational screening model and the research data were obtained by the questionnaire method. The sample of the research consists of 414 athletes in different sports branches in Hatay. As a data collection tool, a personal information form containing demographic information was used in the first part, a questionnaire consisting of the“Mental Resilience Scale”(ZRS) in the second part, and the“Mental Resilience Scale”(MDS) in the third part. In the evaluation of the statements in the Mental Resilience Scale, 4-point Likert-type (1= completely false – 4= completely true) scales, and in the evaluation of the statements in the Mental Resilience Scale, 4-point Likert-type scales (1= absolutely true – 4= not at all true) were used. According to the results of the research, it was determined that there was a significant difference between the sub-dimension of confidence according to the gender variable of the athletes. A statistically significant difference was found in the z-control sub-dimension in the age variable. It was determined that the mean rank of the zcontrol sub-dimension of the athletes between the ages of 18-25 was higher than the athletes between the ages of 26-35. A significant difference was found between self-confidence and self-confidence sub-dimensions according to the branch variable. It has been determined that the rank averages of the self-confidence sub-dimension of the athletes in the football branch are higher than the athletes who compete in the volleyball branch. In the sub-dimension of confidence, it has been determined that the average rank of the athletes in the volleyball branch is higher than the athletes who compete in the football branch.