Ortak para birimi kullanımı: Türk devletleri arasında uygulanabilirliği
Using common interstate currency: Applicability between Turkish states
  1. Tez No: 837846
  2. Yazar: HATİCE DİLAVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Economics, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Para Birliği, Türk Cumhuriyetleri, Ekonomik Entegrasyon, Uluslararası Ticaret, Ekonomik Kalkınma, Monetary Union, Turkic Republics, Economic Integration, International Trade, Economic Development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Bu çalışma; devletlerarası ortak para birimi kullanımının Türk devletleri arasında uygulanabilirliğini araştırmak amacıyla kaleme alınmıştır. Çalışmadaki araştırma yöntemi durumsal olup, para birliği kavramını tanımlamak ve dünyadaki para birliklerinin sistemlerini karşılaştırıp Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye'nin para birimini ortak bir zeminde oturtmaktır. Çalışma karma araştırma yöntemi (nicel ve nitel verilere dayanarak) olup, parasal birliği gerçekleştirme aşamaları ile konu ele alınmıştır. Ülkeler arası ekonomik entegrasyonun ve para birliğinin başarısının genellikle birbirini takip eden aşamalara bağlı olduğu görülmüştür. Bu aşamalar, paranın tam ve değiştirilemez konvertibilitesini, döviz kuru dalgalanmalarının azaltılması, değişmez sabit fiyat istikrarının sağlanması ve üye ülkeler arası sermaye hareketlerinin tamamen liberalizasyonudur. Bu aşamalar Türk Cumhuriyetlerinin ekonomik entegrasyonun ve para birliğinin gerçekleşmesi için de geçerlidir. Bu tezde yapılan incelemede, bu adımlardan sonra ortak merkez bankasının kurulması ile birlikte Türk Cumhuriyetleri arasındaki ekonomik entegrasyonun ve para birliğinin başarılı olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been written with the aim of investigating the applicability of a common currency usage among the Turkic states. The research method employed in this study is situational, aiming to define the concept of monetary union and to compare the systems of monetary unions worldwide in order to establish a common ground for the currency of the Turkish Republics and Turkey. The study adopts a mixed research method, relying on both quantitative and qualitative data, and discusses the stages of achieving monetary unity. It is observed that the success of intercountry economic integration and monetary union is generally dependent on consecutive stages. These stages include the full and irrevocable convertibility of the currency, reduction of exchange rate fluctuations, the establishment of an unchanging fixed price stability, and the complete liberalization of capital movements between member countries. These stages are also relevant for the economic integration and monetary union of the Turkic Republics. In this thesis, it has been concluded that after taking these steps, the establishment of a common central bank would lead to successful economic integration and monetary union among the Turkic Republics.