From text to screen: Analyzing anxieties and corruption in film adaptations of Henry James's The Turn of the Screw
Metinden ekrana: Henry James'in The Turn of the Screw film uyarlamalarındaki kaygıları ve yolsuzluğu incelemek
  1. Tez No: 837899
  2. Yazar: GÖZDE ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÖNÜL UÇELE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Henry James, uyarlama çalışmaları, aslına uygunluk, belirsizlik, kültürel kaygılar, boşluklar, Henry James, adaptation studies, fidelity, ambiguity, cultural issues, gaps
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada Henry James'in The Turn of the Screw (1898) adlı eserinin film uyarlamaları, James'in orijinal kısa romanında yer alan kaçınılmaz yozlaşmaya yol açan kültürel kaygılar ve aile içi şiddet açısından incelenecektir. James'in romanında merkezi bir motif olarak yolsuzluğun önemi, dönemin daha derin psikolojik ve toplumsal sorunlarının bir yansımasıdır ve bireysel akıl ile toplumsal normlar arasındaki karmaşık etkileşimi keşfetmeye yönelik bir mercek sunar. The Turn of the Screw, ilgili temaları keşfetmek için bir temel olarak kullanılacaktır. Bu temaları göstermek için“The Innocents”(1961) ve“The Turn of the Screw”(2009) James'in orijinal romanında yer alan kaçınılmaz yolsuzluğa yol açan kültürel kaygılar ve aile içi şiddet temaları üzerine nasıl düşündüklerini bulmak için analiz edilecektir. Adaptasyon teorisi, uyarlamalar boyunca üç kategori altında analiz edilecektir: filme aktarılan temalar, sadakat ve üretildikleri bağlama ve zamana nasıl uyum sağladıkları. Buna ek olarak, kanonik bir çalışmanın kalıcı önemini sergilerken kendi zamanlarını yansıtma ve sorgulama güçlerini göstermek için uyarlamalar analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, film adaptations of Henry James' The Turn of the Screw (1898) will be examined in terms of cultural anxieties and domestic violence that lead to the inevitable corruption embedded in James's original novella. The significance of corruption, as a central motif in James's novella, reflects the deeper psychological and societal issues of the era, offering a lens to explore the complex interplay between individual psyche and societal norms. The Turn of the Screw will be utilized as a base for exploring the relevant themes. To demonstrate these themes,“The Innocents”(1961) and“The Turn of the Screw”(2009) will be analyzed to find out how they reflect on the themes of cultural anxieties and domestic violence that lead to the inevitable corruption, which is embedded in James' original novella. Adaptation theory will be analyzed under three categories throughout the adaptations: themes transferring to film, fidelity, and how they adapt to the context and time in which they are produced. In addition, adaptations will be analyzed to show their power to reflect and question their times while showcasing the lasting significance of a canonical work.