E-ticaretin uluslararası ticarete etkisi: Euro bölgesine yönelik araştırma
The impact of e-commerce on international trade: Research for the Euro region
- Tez No: 837909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY BAŞARIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, uluslararası ticaret, ihracat, internet, panel ARDL modeli, E-commerce, international trade, export, internet, panel ARDL model
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda teknolojinin hızla gelişimi ve küreselleşmenin artması ile ticari faaliyetlerde bu gelişmelerin etkisi görülmeye başlamıştır. Bilgi iletişim teknolojilerinin gelişimiyle internet kullanımı artmıştır. İnternetin gelişimine bağlı olarak ticarette dijitalleşmenin etkisi görülmeye başlamış ve e-ticaret gelişmiştir. E-ticaret ile şirketler dünyanın herhangi bir yerindeki müşterilere internet aracılığıyla ulaşıp ticari faaliyetlerini gerçekleşmeye başlamışlardır. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak gerçekleştirilen e-ticaret uluslararası ticaretin gelişimine de katkı sağlamaktadır. Bu çalışma e-ticaretin uluslararası ticarete etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla ve internetin de uluslararası ticarete etkisi araştırılmıştır. Panel ARDL modelinin kullanıldığı çalışmada, Euro bölgesi ülkelerinin 2010-2021 yıllarına ait verileri analiz edilmiştir. Analizden elde edilen sonuçlar, ihracat ile e-ticaret arasında uzun dönemde negatif ve anlamlı bir ilişki olduğunu, ihracat ile kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla ve internet arasında uzun dönemde pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, with the rapid development of technology and the increase in globalisation, the impact of these developments has started to be seen in commercial activities. Internet usage has increased with the development of information communication technologies. Depending on the development of the Internet, the effect of digitalisation in trade has started to be seen and e-commerce has developed. With e-commerce, companies have started to reach customers anywhere in the world via the internet and realise their commercial activities. E-commerce, which is independent of time and space, also contributes to the development of international trade. This study was conducted to investigate the impact of e-commerce on international trade. At the same time, the effects of gross domestic product per capita and internet on international trade were also investigated. In the study using the panel ARDL model, the data of the Euro area countries for the years 2010-2021 were analysed. The results obtained from the analysis show that there is a negative and significant relationship between exports and e-commerce in the long run, while there is a positive and significant relationship between exports and gross domestic product per capita and internet in the long run.