İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin söz varlığı gelişimi ve kültürel dil öğelerini kullanımı: Vatan ve bayrak sevgisi
Vocabulary development of primary school fourth grade knowledge and the use of cultural language elements: Love for the homeland and flag
- Tez No: 837978
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN BAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, Milli kimlik, Söz varlığı, Kültürel dil öğeleri, Anlatım biçimleri, Turkish teaching, National identity, Vocabulary, Cultural language elements, Forms of expression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin söz varlıklarını, kültürel dil öğelerini kullanımlarını, anlatım biçimlerini ve vatan, bayrak sevgilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Eğitimin en önemli amaçlarından bir tanesi kültür ve değer aktarımıdır. Milli eğitimimizin genel amaçlarından birisi“Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren vatanını, milletini seven yurttaşlar yetiştirmek”tir. Bu amacın ilkokul düzeyinde gerçekleşme düzeyini incelemek, milli kimlik bilinci oluşturmak ve kültürünü özümsetmek için bu araştırma yapılmıştır. Kültürel dil etkinlikleri içeriği itibariyle Türklerin yaşam tarzı, hayat felsefeleri, ayırt edici ve öne çıkan özellikleri gibi milli değerlerini bünyesinde barındırdığından dolayı eğitim sürecine dahil edilmesinin, öğrenilmesinin çocuklarda hem Türkçe'nin öz yapısını benimsemek hem de milli kimlik gelişimini desteklemekte olumlu etki oluşturması beklenmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın deseni temel nitel araştırma desenidir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu ve kompozisyonlardan yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, bir köy ilkokulundaki 58 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma bir dönem boyunca sürmüştür. Kültürel dil etkinlikleri eğitiminin uygulanmasının öğrencilerin kültürel dil öğelerini kullanımı ve milli kimlik bilincinin oluşumunu olumlu anlamda katkı sağladığı söylenebilir. Öğrencilerin anlatım biçimlerinde bayrak sevgisini anlatırken epik (destansı) anlatım biçimini, vatan sevgisini anlatırken edebi sanatlardan yararlanarak anlatım biçimini kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmanın alana katkı sağlaması ve bundan sonraki araştırmalara kaynaklık etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was created to analyzing the vocabulary of 4th grade primary school students, their use of cultural languages, their styles of expression, and their love of homeland and flag. One of the most important purposes of education is the transfer of culture and values. One of the general aims of our national education is raising 'the citizens who embrace, protect and develop the national characteristics, human, spiritual and cultural values of the Turkish nation and love their homeland and nation.' Since the content of cultural language activities includes national values such as the lifestyle, world view, distinctive and prominent features of the Turks, the inclusion and learning of education has a positive impact on children both in ensuring the self-acquisition of Turkish and in supporting to building up their national identity. Qualified research methods were used in the research. The design of the research is the basic qualitative research design. The semi-conducted interview formula and its compositions were used in this research. The research was conducted on 58 students attending the 4th grade in a village primary school. The research continued for a period. It can be said that applying of cultural language activities has a positive impact on using cultural language elements and the development of national identity awareness. When the students were observed, their style of expressions was differed from each other. While they were using the epic style for love of flag, they used literary arts for the love of homeland. This research is expected to be source for the next surveys and contribute the field.